VEB: wrange nasmaak bij Vegetarische Slager

VEB: wrange nasmaak bij Vegetarische Slager
17-11-2019 19:00 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Vroege geldschieters bij de Vegetarische Slager zien dat het bedrijf groeit als kool maar blijven achter met een wrange nasmaak. Dat concludeert beleggersvereniging VEB.

De Vegetarische Slager, die inmiddels is overgenomen door voedingsmultinational Unilever, gaf vier jaar geleden obligaties uit om geld op te halen voor de bouw van een fabriek voor vleesvervangers. Dat leverde het bedrijf 2,5 miljoen euro op. Unilever lost de leningen nu vervroegd af, waardoor de investeerders geld mislopen aan jaarlijkse rente in ruil voor een summiere vergoeding, zo stelt de VEB.

De lening zou eigenlijk nog tot 2022 lopen en obligatiehouders daarmee jaarlijks 5 procent rente opleveren. Nu biedt het bedrijf de investeerders een vergoeding van eenmalig 2 procent over de waarde van de obligatie. Dat is volgens de beleggersvereniging weliswaar conform de voorwaarden, maar niet chique. Zeker, zo stelt de VEB, gezien de investeerders een groot risico liepen hun aan de start-up geleende geld nooit meer terug te zien.

Unilever meldde onlangs dat De Vegetarische Slager een grote vis heeft binnengehaald in de vorm van Burger King. Het Nederlandse bedrijf gaat vleesvervangers aan de fastfoodketen leveren voor vegetarische Whoppers in Europa, en mogelijk later ook in andere markten. Gezien de grote geschatte waarde van de markt voor vleesvervangers worden investeerders volgens de VEB door Unilever met "een fooi" aan de kant geschoven.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,787
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden