Clicky


Veel politie op de been, weinig demonstraties

Veel politie op de been, weinig demonstraties
16-11-2019 14:08 | Binnenland | auteur ANP

EINDHOVEN - In diverse steden is veel politie op de been bij intochten van Sinterklaas, maar over het algemeen zijn er weinig betogers. Veel intochten zijn alweer achter de rug.

In Eindhoven waren veel agenten te zien, maar Kick Out Zwarte Piet (tegen Zwarte Piet) zag ervan af hier te demonstreren, en ook Pegida (voor Zwarte Piet) was afgehaakt. De belangstelling voor de intocht lijkt in Eindhoven een stuk lager dan in voorgaande jaren. Sommigen zeggen dat mensen thuisblijven om niet in demonstraties verzeild te raken.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ging zaterdag in zes steden de straat op "voor een inclusief sinterklaasfeest zonder racisme". Dat zijn Den Haag, Alkmaar, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Nijmegen. De demonstraties in Eindhoven en Hoorn gingen niet door omdat deze gemeenten hebben aangegeven in 2020 'zwarte piet-vrij' te zijn. In Dordrecht staan ongeveer twintig KOZP-aanhangers in hun demonstratievak. De teksten op de spandoeken lijken mild gehouden, met onder meer: 'Feest voor ieder kind'.

Hoofdschuddend

In Nijmegen demonstreren ongeveer honderd tegenstanders. Bij het demonstratievak staan mensen van Amnesty International die kijken of het recht op demonstreren wordt gefaciliteerd. Waarnemers zijn ook aanwezig in Dordrecht, Den Haag, Alkmaar, en Groningen. In Leeuwarden staan ongeveer twintig KOZP'ers in hun vak. Dat is inmiddels afgezet en niet meer toegankelijk, kleine groepjes pro-, maar ook tegendemonstranten worden tegengehouden. Het publiek reageert soms hoofdschuddend op de enorme politie-inzet. Het vak staat dichter op de intocht van vorig jaar. In het centrum is redelijk veel beveiliging en politie, ook met ME-busjes. In Groningen staat een handvol mensen in het 'voor-vak'. Ook hier inmiddels veel politiemensen, ook te paard. Sinterklaas komt hier rond 13.30 uur aan en enkele honderden mensen staan daarop te wachten. In Eindhoven is iemand opgepakt omdat hij niet naar aanwijzingen van de politie luisterde.

Ook in Den Haag is veel politie op de been. Agenten hebben een aantal motorrijders aangesproken en gecontroleerd die zich hadden verkleed als Zwarte Piet. Ze mochten hun weg vervolgen. KOZP demonstreert op de Koekamp, waar enkele honderden mensen staan. Een grote groep van enkele tientallen tegenstanders van Zwarte Piet roept leuzen als: "Nederland schaam je."g vervolgen. KOZP demonstreert om 13.00 uur op de Koekamp, waar rond die tijd enkele honderden mensen staan. Een grote groep van enkele tientallen tegenstanders van Zwarte Piet roept leuzen als: "Nederland schaam je."

Foto's

  • Vydraulics
    Vydraulics


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions