Clicky


Arrestaties rond protest Gele Hesjes in Parijs

Arrestaties rond protest Gele Hesjes in Parijs
16-11-2019 14:01 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - De politie in Parijs heeft in verband met de protesten van Gele Hesjes zaterdagochtend 41 personen gearresteerd. Het hoofdbureau van politie maakte ook bekend dat ruim 1200 mensen preventief zijn gecontroleerd, aldus de zender France Info. Duizenden mensen worden in de Franse hoofdstad verwacht voor demonstraties op de eerste verjaardag van wat de gelehesjesbeweging wordt genoemd.

De grote rondweg ter hoogte van Porte de Champerret werd korte tijd geblokkeerd. De politie greep meteen in en verdreef de demonstranten. De autoriteiten hebben voor verscheidene plekken in de stad, waaronder de Champs-Elysées, demonstratieverboden afgekondigd. Zeker vijf mensen die zich in die gebieden ophielden hebben een boete gekregen.

Op de Place d'Italie in het zuiden van de Franse hoofdstad hing een gespannen sfeer. Betogers blokkeerden het verkeer met een brandende barricade. De oproerpolitie zette traangas in om de menigte uiteen te drijven.

Ook in andere steden stonden bijeenkomsten op het programma waaronder in Bordeaux, Lille Lyon, Marseille, Nantes, Toulouse, Calais en Montpellier. Daar verliep alles vooralsnog rustig.

De gelehesjesbeweging, die niet centraal wordt geleid, is ontstaan tegen de achtergrond van een groeiende onvrede onder de middenklasse die zich vooral buiten de steden achtergesteld of genegeerd voelt. De beweging heeft maandenlang honderdduizenden betogers op de been gebracht en blokkades opgericht.