Transport Online - Snel: gedupeerden fiscus nog dit jaar betalen

Snel: gedupeerden fiscus nog dit jaar betalen

Snel: gedupeerden fiscus nog dit jaar betalen
15-11-2019 12:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 16:30 uur] Het kabinet streeft ernaar gedupeerde ouders in de zogenoemde CAF-11-zaak over de onterechte terugvordering van kinderopvangtoeslagen, nog voor het einde van dit jaar financieel te compenseren. Dat meldt verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer.

De schadevergoeding wordt vormgegeven zoals de commissie-Donner, die onderzoek deed naar de affaire en daar deze week verslag over uitbracht, heeft geadviseerd. De gedupeerden krijgen de onterecht teruggevorderde bedragen alsnog uitbetaald en ontvangen daarnaast extra compensatie voor materiële en immateriële schade.

Snel oordeelt in navolging van de commissie-Donner hard over de fouten die de fiscus in deze zaak heeft gemaakt. "De grenzen van de handhaving zijn doelbewust opgezocht en wat mij betreft overschreden", schrijft de bewindsman. Honderden gezinnen werden ten onrechte van fraude beticht en in de financiële ellende gestort doordat zij vele duizenden euro's aan toeslagen moesten terugbetalen.

De staatssecretaris erkent dat hij het geduld van de getroffen ouders én van de Tweede Kamer "lang op de proef heeft gesteld", en zegt dat te betreuren. De onrechtmatige handelwijze van de fiscus "wringt temeer omdat het kwetsbare groepen betreft, waarbij het stopzetten of intrekken van een toeslag extra schrijnend kan uitpakken."

Of de Belastingdienst ook in vergelijkbare zaken ouders heeft benadeeld, wordt nog onderzocht. De commissie-Donner gaat ervan uit dat uiteindelijk eerder duizenden dan honderden mensen gecompenseerd moeten worden. Ook voor de andere gedupeerden moet "in compenserende zin iets gedaan worden", vindt Snel.

Snel kondigt daarnaast maatregelen aan om herhaling in de toekomst te voorkomen. Zo wordt onderzocht of vereenvoudiging van de Belastingdienst, bijvoorbeeld door onderdelen af te splitsen, de organisatie effectiever kan maken.

In een toelichting zei de staatssecretaris "goed te beseffen dat hij nooit alle leed kan goedmaken" voor de ouders. Volgens hem zijn die door de Belastingdienst "mishandeld".Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions