Clicky


'Huidige PFAS-meting geeft onbetrouwbaar beeld'

'Huidige PFAS-meting geeft onbetrouwbaar beeld'
15-11-2019 11:38 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De meting van de chemische stof PFAS die door de overheid wordt gehanteerd, geeft een onbetrouwbaar en onnauwkeurig beeld. Dat concludeert bureau S&R Milieuadvies in een rapport in opdracht van de Nederlandse Vereniging Van Procesmatige Grondbewerkingsbedrijven, dat in handen is van nieuwszender BNR.

Het bureau liet een stuk grond analyseren door drie laboratoria met als resultaat drie stuk voor stuk significant verschillende PFAS-uitkomsten. Dus kan geen uitspraak worden gedaan over de werkelijke waarde van PFAS in de grond, valt uit het rapport op te maken.

Het is heel belangrijk dat metingen betrouwbaar zijn, benadrukt verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven. Ze zegt dat wordt gezocht naar de redenen voor "kleinere" afwijkingen die in laboratoria worden vastgesteld. De bouwsector had dat eerder al aangekaart.

Projectleider Sander Vermaat van S&R Milieuadvies heeft het bij BNR over een spreiding van uitkomsten die ver boven de norm van 0,1 microgram PFAS liggen. Dat is tijdelijk de grenswaarde voor vervuilde grond. "Wij denken dat een norm van 5 tot 10 microgram per kilogram droge stof veel realistischer is", aldus Vermaat.

Directeur Jaap van der Bom van de Nederlandse Vereniging Van Procesmatige Grondbewerkingsbedrijven pleit naar aanleiding van de bevindingen voor meer onderzoek.