Transport Online - De Slufter open voor met PFAS verontreinigde baggerslib

De Slufter open voor met PFAS verontreinigde baggerslib

De Slufter open voor met PFAS verontreinigde baggerslib
14-11-2019 11:11 | Haven Nieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - De Slufter, het depot voor verontreinigde baggerspecie van de Rotterdamse haven, mag verontreinigde baggerslib ontvangen die ook PFAS bevat. Dit is de uitkomst van overleg tussen depotbeheerders en bevoegde gezagen.

Bij baggeren komt ook verontreinigd baggerslib naar boven. Deze bagger kan niet in zee worden verspreid. In de haven is hiervoor in 1987 de Slufter op de Maasvlakte geopend. Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat zijn allebei eigenaar van het depot. De Slufter is de meest veilige locatie om zeer vervuilde baggerspecie op te slaan. Hier wordt het oppervlaktewater nauwlettend in de gaten gehouden en tegelijkertijd kunnen nu ook waar nodig gecontroleerd maatregelen worden getroffen om de PFAS-concentraties in de depots en in effluent (gezuiverd afvalwater) te minimaliseren.

PFAS is een groep van ruim zesduizend kunstmatig chemische stoffen die voorkomen in aanbaklagen, verf, blusschuim, kleding en veel andere producten. Deze stoffen zijn soms giftig en nauwelijks afbreekbaar. Deze stoffen zijn inmiddels op grote schaal in het milieu terecht gekomen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,311

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions