Clicky

 
Transport Online - Nederlandse economie in het derde kwartaal opnieuw gegroeid

Nederlandse economie in het derde kwartaal opnieuw gegroeid

Nederlandse economie in het derde kwartaal opnieuw gegroeid
14-11-2019 09:40 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse economie blijft op stoom. De totale omvang van de economie nam in het derde kwartaal wederom toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet Nederland het de laatste tijd vooral hebben van de consumptie.

Vergeleken met een kwartaal eerder dikte het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent aan. Dat is gelijk aan de groei in de twee voorgaande kwartalen. Hiermee kwam de economisch groei op jaarbasis uit op 1,9 procent.

Consumenten gaven alles bij elkaar 1,6 procent meer uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral voor uitjes in de horeca, elektrische apparaten, woninginrichting, dranken en tabak liepen de bestedingen op. Aan auto's werd opnieuw minder uitgegeven. Er werd daarnaast meer geïnvesteerd in bouw en machines.

Het aantal banen steeg, vooral in zorg, handel, vervoer, horeca en onderwijs. Het aantal uitzendbanen kromp. "Waarschijnlijk hebben fabrieken uitzendkrachten zelf in dienst genomen. Per saldo gebeurt er dan niets", legt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS uit.

Er zijn ook meer werklozen. "Dat komt niet doordat veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Meer mensen zijn op zoek gegaan naar werk, maar kunnen dat niet direct vinden. Het komt door een groei van het aanbod, niet door een afname van de vraag, dit is een positief teken. Veel mensen hebben vertrouwen in de arbeidsmarkt."

In de bouwsector en de landbouw constateerde het statistiekbureau relatief sterke groei op jaarbasis. Toch zijn de bouwers pessimistisch. Er zijn meer ondernemers die een omzetdaling verwachten dan die uitgaan van groei. Ze kunnen te weinig arbeidskrachten vinden, maar ze zeggen ook veel last te hebben van stikstof- en PFAS-maatregelen. De delfstoffenwinning, met daarin de gaswinning in Groningen, was wederom de bedrijfstak met de grootste krimp.

Wereldwijd is de laatste tijd sprake van afzwakkende economische groei. Nederland, dat traditioneel een handelsland is, heeft hier ook last van. De export van goederen en diensten vertoonde afgelopen kwartaal nog wel groei, maar minder dan een kwartaal eerder. Bovendien ging het vooral om uitvoer van eerder ingevoerde producten (wederuitvoer). De export van Nederlandse producten zelf kromp.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,729

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions