Clicky


Minister sluit kortingen pensioenen niet geheel uit

Minister sluit kortingen pensioenen niet geheel uit
13-11-2019 16:52 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Kortingen op de pensioenen zijn voor komend jaar van de baan, behalve als een pensioenfonds er wel heel erg slecht voorstaat. Dan zal dat fonds toch moeten korten.

Dat is volgens ingewijden in Den Haag een scenario waar verantwoordelijk minister Wouter Koolmees aan werkt. Hij gaat volgende week met een voorstel naar de Tweede Kamer.

In opdracht van de Kamer moet hij een oplossing zoeken om "onnodige" kortingen te voorkomen. Die dreigen bij veel pensioenfondsen omdat die volgens de regels te weinig geld in kas hebben voor de toekomst.

Dekkingsgraad

Volgens bronnen zullen pensioenen volgend jaar niet gekort hoeven te worden als de dekkingsgraad van een pensioenfonds boven de 90 procent uitkomt. Verreweg de meeste fondsen voldoen aan die eis, maar enkele kleinere niet. De dekkingsgraad geeft aan of een pensioenfonds op lange termijn nog zijn pensioenen kan betalen.

Koolmees overweegt niet alleen de pensioenkortingen het komende jaar te voorkomen, ook de pensioenpremies zullen niet omhoog hoeven. Een premiestijging zou slecht zijn voor de koopkracht en de werkgelegenheid.

Steun intrekken

Zonder ingreep van de minister zijn veel pensioenfondsen volgend jaar genoodzaakt te korten. Dat wordt eind december duidelijk.

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks dreigden hun steun voor het eerder dit jaar overeengekomen pensioenakkoord in te trekken als de kortingen toch zouden doorgaan. Koolmees sloot dit akkoord voor allerlei aanpassingen aan het pensioenstelsel met vakbonden en werkgevers. Zonder hulp van PvdA en GroenLinks zou hij het akkoord niet door de Eerste Kamer krijgen. De coalitie heeft daar geen meerderheid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions