Clicky


Oud-wielrenner Raymond Poulidor overleden

Oud-wielrenner Raymond Poulidor overleden
13-11-2019 10:24 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - De Franse oud-wielrenner Raymond Poulidor is overleden. Dat meldt de Franse sportkrant L'Équipe. De grootvader van de Nederlandse wielrenner Mathieu van der Poel is 83 jaar geworden.

Poulidor was een wielrenner in de jaren 60 en 70 waarin hij een reputatie van 'eeuwige tweede' verwierf. Desondanks was 'Poupou' mateloos populair. Na zijn loopbaan vervulde hij onder meer een commerciële functie tijdens de Tour de France. Poulidor lag sinds begin oktober wegens oververmoeidheid in een ziekenhuis in Saint-Léonard-de-Noblat. "Zijn hart was moe", vertelde zijn vrouw Gisèle aan het Franse persbureau AFP.

Op zijn erelijst staan twee grote zeges. In 1961 won Poulidor de voorjaarsklassieker Milaan-Sanremo, drie jaar later gevolgd door de eindoverwinning in de Ronde van Spanje waarin hij een jaar later tweede werd. Die klassering kleefde aan hem. In de Tour de France, de rittenkoers in zijn vaderland, eindige hij drie keer meteen achter de winnaar. De laatste keer gebeurde dat in 1974, achter de Belg Eddy Merckx. Het dichtst bij de eindoverwinning in de Tour was hij in 1964, toen zijn landgenoot Jacques Anquetil in de afsluitende tijdrit in Parijs zijn voorsprong nog uitbreidde naar 55 seconden.

Poulidor was begin jaren 70 nog ploeggenoot van Joop Zoetemelk bij het Franse Gan-Mercier. Zijn dochter Corinne is getrouwd met Adrie van der Poel, eveneens een succesvol wielrenner en vader van Mathieu en David van der Poel.