Transport Online - 'Roep om verbod op negatieve spaarrente'

'Roep om verbod op negatieve spaarrente'

'Roep om verbod op negatieve spaarrente'
12-11-2019 17:18 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Het moet voor Nederlandse banken verboden worden om een negatieve spaarrente te hanteren voor particulieren. Dat vindt de Consumentenbond. De organisatie stuurde daags voor een Tweede Kamerdebat over de kwestie een brandbrief naar minister Wopke Hoekstra van Financiën, die werk zou moeten maken van een verbod.

Meerdere groten banken hanteren momenteel een spaarrente van niet meer dan 0,1 procent. Een aantal instellingen zit al op nul als het gaat om rendement op spaartegoeden. Volgens de Consumentenbond komt het moment van negatieve rentes, waarbij consumenten moeten betalen om geld te stallen, steeds dichterbij.

"Oneerlijk en onverstandig", schrijft de Consumentenbond. Spaarders dreigen volgens de briefschrijvers de rekening te moeten betalen voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die verlaagt keer op keer de Europese depositorente waardoor Nederlandse banken hoge kosten betalen voor het stallen van spaartegoeden bij de ECB.

Kleine spaarders de dupe

Volgens de Consumentenbond zullen vooral kleine spaarders de dupe worden van negatieve rentes. Zij gebruiken hun spaargeld als buffer voor noodzakelijke uitgaven en kunnen nergens anders heen met hun centen. De organisatie benadrukt dat België al een dergelijk verbod kent en dat Duitsland de mogelijkheid ervan onderzoekt.

Uit een enquête van de Consumentenbond onder 6200 consumenten komt naar voren dat 93 procent van de ondervraagden voorstander is van een wettelijk verbod op negatieve spaarrente. Veel van de ondervraagden overwegen hun geld van de bank te halen op het moment dat er negatieve rentes worden ingesteld.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,652
Diesel1,299

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions