Clicky


 


CDA pleit voor meer veilige parkeerplekken om 'inklimmen' tegen te gaan

CDA pleit voor meer veilige parkeerplekken om 'inklimmen' tegen te gaan
05-11-2019 17:31 | Politiek | auteur Redactie

DEN HAAG - Aan de grenzen tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk hebben veel vrachtwagenchauffeurs te maken met mensen die vrachtwagens inklimmen om illegaal de grens over te steken. In Nederland steeg het aantal aangehouden 'inklimmers' in 2018 met meer dan 50 procent ten opzichte van 2017. De verwachting is dat dit aantal na de Brexit alleen nog maar verder zal stijgen. Europarlementariër Tom Berendsen pleit daarom bij de Europese Commissie voor veilige parkeerplekken voor vrachtwagenchauffeurs op korte termijn om inklimmen te voorkomen.

Berendsen: "De tragiek van het overlijden van 39 mensen in een vrachtwagen bij de oversteek tussen België en het Verenigd Koninkrijk van afgelopen week laat zien welke enorme risico’s mensen bereid zijn te nemen om in Groot-Brittannië een betere toekomst te zoeken. Naast mensenhandel en mensensmokkel, brengt ook het inklimmen van illegale migranten aan boord van vrachtwagens grote risico's met zich mee. Niet alleen voor hun eigen veiligheid, maar ook voor die van de chauffeur. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat migranten zich bloot kunnen stellen aan levensgevaarlijke situaties. Zo kunnen we ook voorkomen dat chauffeurs en transportbedrijven hier onvrijwillig bij betrokken worden. Daarom moeten we sneller werk maken van de aanleg van bewaakte parkeerplaatsen waar chauffeurs veilig hun rustpauzes kunnen nemen."

De Commissie heeft onlangs al Europees geld beschikbaar gesteld voor projecten gericht op het aanleggen van beveiligde parkeerplaatsen. Maar de huidige situatie vraagt om meer maatregelen op de korte termijn, vindt Berendsen: "Door de langere wachtrijen voor vrachtwagens bij de veerdiensten die na de Brexit te verwachten zijn, zijn vrachtwagenchauffeurs straks extra kwetsbaar voor ongewenste medereizigers. Een groot gebrek aan beveiligde parkeerplekken in Europa dwingt chauffeurs bovendien om regelmatig op onveilige plekken te parkeren. Daardoor zijn ze een gemakkelijk doelwit voor mensen die via vrachtwagens de oversteek willen wagen. De huidige plannen van de Commissie zijn een stap in de goede richting, maar dragen vooral op de lange termijn bij aan een groter aanbod van beveiligde parkeerplaatsen. Zo lang kunnen we niet meer wachten, er moet ook nu wat gebeuren om de problematiek rondom 'inklimmers' aan te pakken."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions