Transport Online - Geen ontslag voor reanimatiefoto's brandweer

 


Geen ontslag voor reanimatiefoto's brandweer

Geen ontslag voor reanimatiefoto's brandweer
05-11-2019 17:29 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De Amsterdamse brandweerlieden die foto's hebben gemaakt van het reanimeren van de doodgeschoten ex-profvoetballer Kelvin Maynard worden niet ontslagen. Wel treft brandweercommandant Tijs van Lieshout een zogenoemde interne disciplinaire maatregel voor het maken van de beelden, die volgens hem niet door de beugel konden.

Van Lieshout baseert zijn besluit op een onderzoek van een extern bureau, zo schrijft hij in een brief. Hij noemt de "oproep van buitenstaanders om ze buiten te flikkeren" disproportioneel. Naast de interne maatregel wil de commandant dat de direct betrokkenen langsgaan bij een aantal basisscholen om met leerlingen van groep acht te spreken over de gevolgen van filmen bij ongelukken.

Maynard werd op 18 september doodgeschoten in een auto, die daarop met hoge snelheid in de kazerne belandde in Amsterdam-Zuidoost. Daarna circuleerden er foto's van de plaats delict, onder andere ook van de reanimatie. Omdat toen al duidelijk was dat er geen persfotografen in de buurt waren, rezen er vermoedens dat hulpverleners foto's hadden gemaakt. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) uitte al zijn ongenoegen over de gemaakte foto's en er volgden vragen vanuit de Tweede Kamer. De brandweerlieden gaven vervolgens toe dat zij foto's hadden gemaakt.

Van Lieshout biedt de nabestaanden van het slachtoffer zijn "oprechte excuses" aan. "Dit had niet mogen gebeuren, de betrokken medewerkers hadden beter moeten weten." Hoewel de commandant het maken van foto's van incidenten "not done" vindt, houdt hij ook rekening met "het bijzondere gegeven dat de schietpartij eindigde met een slachtoffer op de kazerne". "Dit heeft diepe indruk gemaakt op alle betrokkenen."

De commandant, die een maand in dienst is bij de Amsterdamse brandweer, schrijft verder dat hij hard werkt aan "verhoudingen binnen het korps waarbinnen fouten toegegeven kunnen worden". Bij de brandweer in de hoofdstad rommelt het al geruime tijd. Zo zou er sprake zijn van een verziekte sfeer en een angstcultuur.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,604
Diesel1,337

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden