Transport Online - Stijging ordeverstoringen in vliegtuigen door passagiers zet door

Stijging ordeverstoringen in vliegtuigen door passagiers zet door

Stijging ordeverstoringen in vliegtuigen door passagiers zet door
05-11-2019 17:19 | Incidenten | auteur Redactie

DEN HAAG - Het aantal gemelde voorvallen met passagiers die de orde in vliegtuigen verstoren (unruly passengers) stijgt in 2018 opnieuw. De verwachting is dat dit aantal in 2019 verder zal toenemen. Ook de zwaarte van de voorvallen neemt toe. Uit de inhoud van de meldingen aan het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), blijkt dat in 2018 drankgebruik vaker leidt tot agressief gedrag dan in 2017.

De meeste incidenten doen zich voor op middellange en langeafstandsvluchten. Daarnaast kennen de nationale vliegmaatschappijen een stijging in 2018 terwijl het aantal meldingen bij low-cost maatschappijen dalen.

Van zwaardere voorvallen is sprake bij verbale en/of fysieke agressie, waarbij de Marechaussee wordt ingeschakeld, en/of waarin er een Notice of Violation (NOV) wordt afgegeven namens de gezagvoerder. Een NOV wordt ook wel een “gele kaart” genoemd waarmee onhandelbare passagiers formeel gewezen worden op de onwenselijkheid van hun gedrag door bijvoorbeeld een boete. Het percentage van deze zwaardere voorvallen stijgt tot 60 procent in 2018-2019.

In 2018 gaan de meeste meldingen over wangedrag, zonder dat er sprake is van drankgebruik of roken. In dit jaar vormt wangedrag ook de voornaamste reden voor het uitgeven van een NOV. In 2017 is wangedrag in combinatie met drank de belangrijkste aanleiding voor een NOV. In beide jaren gaan meldingen over drank vaak gepaard met meldingen over gedrag. Wat opvalt is de daling in 2018 met 44 procent ten opzichte van 2017 bij meldingen die gaan over rokende passagiers, zonder dat dit samen gaat met bijvoorbeeld drank of agressiviteit (20 procent van de meldingen).

Passagiers die de orde op deze wijzen verstoren vormen een gevaar voor de veiligheid van het vliegtuig. Meestal is dat indirect, zoals door het hinderen van medepassagiers of het afleiden van cabinepersoneel waardoor zij hun taken niet goed kunnen uitvoeren. Deze voorvallen of incidenten worden door Nederlandse luchtvaartmaatschappijen gemeld aan de ILT.

Analysebureau Luchtvaartvoorvallen (ABL)

Het ABL is onderdeel van de ILT en registreert en analyseert de verplichte meldingen van voorvallen in de Nederlandse burgerluchtvaart. Doel van het ABL is om, samen met de sector, vroegtijdig trends te signaleren zodat betrokken partijen acties kunnen ondernemen om de vliegveiligheid te verbeteren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen