Clicky


Apeldoorn voor de rechter gedaagd om roetveegpieten

Apeldoorn voor de rechter gedaagd om roetveegpieten
05-11-2019 13:58 | Binnenland | auteur ANP

APELDOORN/ARNHEM - De gemeente Apeldoorn is voor de rechter gedaagd vanwege de kleur van de pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas volgende week zaterdag. Een nog onbekende bezwaarmaker wil dat de vergunning voor de intocht wordt geschrapt omdat er alleen roetveegpieten te zien zullen zijn, aldus een woordvoerder van de gemeente. De rechtbank in Arnhem behandelt de zaak donderdag.

De NTR (publieke omroep) besloot in september dat er geen zwarte pieten meer bij de intocht zullen zijn. Daartegen kwamen in Apeldoorn twee bezwaren binnen. Organisaties als anti-islambeweging Pegida en de Nederlandse Volks Unie NVU roepen op om als zwarte pieten naar Apeldoorn te komen. Volgens de gemeente zijn het niet deze groeperingen die naar de rechter zijn gestapt. Het gaat om een van de twee bezwaarmakers, maar een woordvoerder wilde dinsdag nog niet zeggen wie dat is.

Apeldoorn stelt zich nadrukkelijk neutraal op in de pietendiscussie, blijkt uit antwoorden op die kwestie op de internetpagina van de gemeente. "Als lokale overheid hebben we niet de pretentie om Nederland voor te schrijven wat de norm voor het uiterlijk van Piet zou moeten zijn. Of wat de toekomst van het sinterklaasfeest zou moeten zijn. Wat wij wel zien is dat de Apeldoornse samenleving de afgelopen jaren de weg van geleidelijke verandering volgde. Dit maakt dat wij geen moeite hebben met het volgen van de ontwikkeling die de NTR voorstaat", schrijft de gemeente.

Of er in Apeldoorn volgend jaar ook alleen roetveegpieten zijn, moet de samenleving beslissen, aldus de gemeente. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die de laatste jaren demonstreerde bij de landelijke intocht vanwege zwarte pieten, is juist heel tevreden over de roetveegpieten in Apeldoorn. De actiegroep is volgende week dan ook niet in Apeldoorn, maar wel in andere gemeenten waar Sinterklaas nog zwarte hulpjes heeft.

Foto's

  • Vydraulics
    Vydraulics


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats