Clicky

 Kamer wil uitleg over onjuiste informatie Irak

Kamer wil uitleg over onjuiste informatie Irak
04-11-2019 17:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Partijen willen snel uitleg van minister Ank Bijleveld van Defensie over het feit dat de Tweede Kamer onjuist is geïnformeerd over burgerslachtoffers na een luchtaanval van een Nederlandse F-16 in Irak in 2015. Bij de aanval op een doel van terreurgroep IS in Hawija vielen circa zeventig doden.

Een week na die aanval meldde toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie aan de Kamer dat Nederland niet betrokken was bij luchtaanvallen in Irak waarbij burgerslachtoffers zouden zijn gevallen. Dat was niet correct, aldus Bijleveld nu.

Saillant detail is dat een commissie van de Tweede Kamer net die week van de aanval op Hawija een bezoek bracht aan de missie in Irak. SP-Kamerlid Jasper van Dijk die toen mee was, kan zich niet herinneren dat het bombardement op Hawija destijds aan de orde is geweest.

Salima Belhaj van regeringspartij D66 noemt het "een slechte zaak" dat de Kamer niet de juiste informatie heeft gekregen. Ze wil hierover zo snel mogelijk een debat met de minister. Ook de VVD wil meer weten. Defensie roept "veel vragen op over twee specifieke missies, over de burgerslachtoffers die daar vielen en de communicatie daarover achteraf", aldus André Bosman.

"Dit is in alle opzichten heel ernstig", aldus Isabelle Diks van GroenLinks. "De Tweede Kamer is jaar in jaar uit, niet, verkeerd, en onvolledig geïnformeerd", meent Sadet Karabulut (SP). Volgens haar probeert Bijleveld haar verantwoordelijkheid te ontlopen in deze zaak en noemt dat "onacceptabel". Volgens PvdA'er John Kersten is de Kamer "ondanks herhaaldelijke vragen, verkeerd geïnformeerd. Dat kan niet."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions