Transport Online - 110 miljoen tegen georganiseerde criminaliteit

110 miljoen tegen georganiseerde criminaliteit

110 miljoen tegen georganiseerde criminaliteit
04-11-2019 10:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet trekt 110 miljoen euro extra uit om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Het geld wordt ook ingezet voor beveiliging van rechters en advocaten, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) met specialisten van verschillende eenheden moet criminele netwerken ontmantelen en hun kopstukken en handlangers aanpakken. Extra aandacht komt er voor het afpakken van het vermogen van criminelen.

In het MIT werken mensen van onder meer politie, de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD en marechaussee samen. Het nieuwe team moet er verder voor zorgen dat de samenwerking tussen de verschillende opsporingsdiensten verbetert.

Grapperhaus kondigde al extra maatregelen tegen de ondermijnende criminaliteit aan na de moord op de advocaat Derk Wiersum. Hij was de raadsman van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. De georganiseerde misdaad was met de moord volgens de minister "een grens overgegaan". Hij sprak van een "aanslag op de rechtsstaat".

De beveiliging van rechters, officieren van justitie en advocaten is na de moord op Wiersum in september opgevoerd. "De beveiliging van kwetsbare beroepsgroepen en vertegenwoordigers van onze rechtsstaat vergt veel inzet", aldus de bewindsman.

Verder wordt het geld gebruikt om kwetsbare jongeren van het criminele pad te houden. "De preventieve aanpak richt zich op onderwijs, werken, wonen en veiligheid, zoals afgelopen jaren bijvoorbeeld in Rotterdam-Zuid is gebeurd." Grapperhaus wil kijken of een deel van het afgepakte criminele geld voor "het weerbaar maken van wijken" kan worden gebruikt.

Een ander doel waarvoor het geld wordt gebruikt is het tegengaan van drugsgebruik. Grapperhaus gaat met de staatssecretaris van VWS kijken welke extra inzet hier nodig is. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp aan gemeenten maar ook om "intensieve publiekscampagnes".

De extra uitgave staat in de Najaarsnota waarin het kabinet een update geeft van de lopende begroting. De Najaarsnota gaat eind deze maand naar de Kamer.Rijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions