Clicky

 
Transport Online - Huis stemt voor onderzoek naar afzetting Trump

Huis stemt voor onderzoek naar afzetting Trump

Huis stemt voor onderzoek naar afzetting Trump
31-10-2019 19:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag zoals verwacht ingestemd met een officieel vervolg van het onderzoek naar de afzettingsprocedure van president Donald Trump. Eind vorige maand besloot de Democratische meerderheid tot een verkennend onderzoek naar een mogelijke afzetting. De Republikeinen eisten een formele stemming, die er nu dus is geweest. In totaal stemden 232 leden voor, 196 waren tegen. De rest onthield zich van stemming.

"Vandaag heeft het Huis van Afgevaardigden een volgende stap voorwaarts gezet", zei de Democratische voorzitter van het Huis Nancy Pelosi. Trump liet op Twitter direct na de stemming zijn ongenoegen blijken. "De grootste heksenjacht uit de Amerikaanse geschiedenis", schreef hij. Eerder liet het Witte Huis weten iedere medewerking aan het "ongegronde en onwettelijke" impeachment-onderzoek te weigeren.

De Democraten willen het onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen Trump instellen, omdat die de Oekraïense president Volodimir Zelenski in juli in een telefoongesprek vroeg een onderzoek in te stellen naar Trumps politieke rivaal Joe Biden en diens zoon.

De volgende verhoren in het onderzoek staan al gepland. Zo werd voormalig veiligheidsadviseur John Bolton woensdag opgeroepen voor een verhoor in het Huis van Afgevaardigden. De Democraat Adam Schiff leidt de commissie die het onderzoek uitvoert.

Voordat Trump afgezet zou kunnen worden, moet er nog een hoop gebeuren. Als de resultaten van het huidige onderzoek binnen zijn, stemt het Huis van Afgevaardigden over het vervolg. Dan moet er in het Huis een meerderheid zijn voor het instellen van de zogenoemde impeachment. Momenteel hebben 31 Congresleden zich uitgesproken voor het starten van de procedure.

Mocht het Huis beslissen de afzettingsprocedure te starten, dan is de Senaat aan zet. Daar wordt bepaald of Trump wordt afgezet. De kans daarop lijkt klein, hij zou de eerste president ooit worden die wordt afgezet. In de Senaat hebben de Republikeinen een meerderheid, waardoor de partij van Trump tegen de afzetting kan stemmen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,926
Diesel1,743

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions