Clicky

 
Transport Online - 'Twijfels in China over totaaldeal met VS'

'Twijfels in China over totaaldeal met VS'

'Twijfels in China over totaaldeal met VS'
31-10-2019 11:50 | Buitenland | auteur ANP

PEKING - Bij de Chinese overheid leven twijfels over de haalbaarheid van een alomvattende handelsovereenkomst met de Verenigde Staten, zelfs nu de twee grootmachten dicht bij het afronden zijn van de "eerste fase" in het handelsoverleg. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Europese aandelenbeurzen gingen na het naar buiten komen van het bericht omlaag.

Chinese overheidsfunctionarissen zouden onder meer bezorgd zijn over het impulsieve karakter van president Donald Trump en het risico dat hij zich terugtrekt uit de beperkte deal die beide partijen in de komende weken willen ondertekenen. Dat akkoord, waaraan nog wordt gewerkt, zou onder andere bestaan uit nieuwe afspraken over intellectueel eigendom en de inkoop van Amerikaanse landbouwgoederen door China.

De Chinese twijfels zouden kunnen beteken dat de handelsvete nog heel lang kan voortduren, zeker als Trump erin slaagt om herkozen te worden als president. Ambtenaren in Peking zouden over het algemeen ook lage verwachtingen hebben van toekomstige onderhandelingen. Die leiden volgens hen enkel tot iets zinvols als Washington bereid is meer importheffingen terug te draaien.

Top in Chili

Het was tot voor kort nog de bedoeling dat Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping elkaar in november zouden ontmoeten op een top in Chili. Daar zouden ze dan hun gedeeltelijke handelsdeal kunnen tekenen. Woensdag werd de Chileense top evenwel afgeblazen in verband met onrust in het Zuid-Amerikaanse land.

Het is nog onduidelijk of de ontmoeting tussen Trump en Xi nu ergens anders zal plaatsvinden. Volgens het Witte Huis komt het tijdspad van een eerste akkoord door het afgelasten van de top in Chili in ieder geval niet in gevaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,089
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions