Clicky


Lagarde maant Nederland tot investeren

Lagarde maant Nederland tot investeren
30-10-2019 10:29 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

PARIJS - Nederland zou met zijn "chronische begrotingsoverschot" veel meer moeten investeren. Door de hand minder strak op de knip te houden, zou Den Haag economische groei kunnen aanjagen. Dat betoogde Christine Lagarde, de aanstaande president van de Europese Centrale Bank (ECB), in een interview op de Franse radio.

Landen met fiscale ruimte hebben "niet de nodige actie ondernomen" op het vlak van investeringen, zei de Française op radiozender RTL. "Daarbij denken we natuurlijk aan landen met chronische begrotingsoverschotten als Nederland en Duitsland", lichtte ze toe. "Waarom zou je het fiscale overschot niet investeren in infrastructuur, onderwijs of innovatie om een betere balans aan te brengen?"

In de oproep klinken opmerkingen van Lagardes voorganger Mario Draghi door. Onder zijn bewind kwam de ECB met veel monetaire stimuleringsmaatregelen als renteverlagingen en opkoopprogramma's van obligaties. Het gewenste resultaat werd maar deels behaald. Het is daarom aan overheden om een duit in het zakje te doen, betoogde de onlangs afgetreden ECB-preses meermaals.

Lagarde, die deze week aantreedt als voorzitter van de centrale bank voor de eurozone, vindt dat er in de muntunie te weinig solidariteit bestaat. Een gemeenschappelijk begroting voor eurolanden zou volgens haar een goed middel zijn om meer eenheid te creëren tussen de eurolanden. Over de reikwijdte van zo'n eurozonebegroting wordt in Brussel veel gesteggeld.