Clicky

 
Transport Online - Binnenschepen in sluis Terneuzen melden zich voortaan aan bij North Sea Port om Kanaal op te varen

Binnenschepen in sluis Terneuzen melden zich voortaan aan bij North Sea Port om Kanaal op te varen

Binnenschepen in sluis Terneuzen melden zich voortaan aan bij North Sea Port om Kanaal op te varen
29-10-2019 11:25 | Binnenvaart | auteur Redactie

TERNEUZEN - Binnenvaartschepen die via de sluis in Terneuzen het Kanaal Gent-Terneuzen willen opvaren, dienen zich vanaf 1 november 2019 bij North Sea Port aan te melden. Hiermee wordt de dienstverlening vereenvoudigd en de veiligheid verhoogd. Voorheen nam Rijkswaterstaat deze taak op zich.

De aanmelding geldt voor het hele kanaal Gent-Terneuzen, dus zowel voor het Nederlandse als het Vlaamse deel alsook voor de zijhavens/dokken in het havengebied. Zodra het binnenschip in de sluis van Terneuzen ligt, moet men zich via de maritieme telefoon (marifoon) op kanaal 78 aanmelden bij de Havenkapiteinsdienst van North Sea Port in plaats van bij Rijkswaterstaat.

Landsgrens vervaagt

In het Vlaamse deel van het Kanaal Gent-Terneuzen is aanmelding op marifoonkanaal 78 al enkele jaren van toepassing. Voor wie vanuit de sluis in Terneuzen het Nederlandse deel van het kanaal wilt opvaren, is deze aanmelding dus nieuw. Voorheen diende de aanmelding enkel aan de grens te gebeuren om het Vlaamse deel binnen te varen. Voor de binnenvaartschippers vervaagt hiermee de landsgrens tussen België en Nederland.

Binnenvaartschippers dienen zich bovendien nog maar één keer aan te melden. De verplichting om zich af te melden – bij het verlaten van het gebied of bij aankomst op de bestemming – komt te vervallen.

Meer eenvoud en veiligheid

Jarenlang nam Rijkswaterstaat deze aanmelding op zich, in opdracht van North Sea Port. Als fusiehaven kan North Sea Port met inzet van dezelfde middelen meer eenvoud en uniformiteit brengen voor binnenvaartschippers, rederijen en bedrijven op het hele Kanaal Gent-Terneuzen. Tevens vergroot deze nieuwe werkwijze het zicht op de vaarbewegingen alsook de veiligheid in het havengebied. Per jaar passeren er immers haast 50.000 binnenvaartschepen door de sluis in Terneuzen op weg naar een kade bij een bedrijf, een ligplaats of op doorreis richting Noord-Frankrijk.

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden