Transport Online - Actiegroep Grond in Verzet: nu maatregelen, anders meer acties

Actiegroep Grond in Verzet: nu maatregelen, anders meer acties

Actiegroep Grond in Verzet: nu maatregelen, anders meer acties
28-10-2019 13:51 | Transport | auteur ANP

WADDINXVEEN - [update 20:30 uur] Bouwers en transporteurs gaan woensdag met duizend machines, waaronder shovels en hijskranen, demonstreren op het Malieveld in Den Haag tegen het stikstofbeleid. Hierover is maandag overleg geweest tussen de organisatie Grond in Verzet, de gemeente, politie en Staatsbosbeheer, die eigenaar is van het terrein. Het is de bedoeling dat de machines woensdagochtend nog voor 06.00 uur worden aangevoerd met diepladers, aldus de organisatie Grond in Verzet.

"Het vervoer is buiten de spits. Het is niet de bedoeling dat we het land platleggen", aldus aannemer Klaas Kooiker van Grond in Verzet. "Dat heeft geen zin". Volgens hem moeten de machines een goede afspiegeling zijn van de bouwsector. Het is dus niet de bedoeling dat iedereen in navolging van actievoerende boeren zelf op eigen houtje met zwaar materieel naar het Malieveld gaat. "Mensen ja, materieel nee", is de boodschap aan de achterban.

Vanuit 25 plaatsen vertrekken bussen met actievoerders naar het protest. Grond in Verzet zegt eventuele wilde acties niet te kunnen voorkomen, maar hoopt dat de oproep om niet zelf met machines te komen wordt gevolgd.

Tientallen werkgeversorganisaties steunen de actie, waaronder VNO-NCW, Bouwend Nederland en Transport en Logistiek Nederland (TLN). Zij pleiten er onder meer voor om bouwprojecten waarbij nauwelijks stikstof vrijkomt vrij te stellen van vergunningsplicht.

Behalve om stikstof draait het protest ook om PFAS. Omdat diverse chemische stoffen die onder die noemer vallen schadelijk zijn, mogen bedrijven sinds kort geen grond meer verplaatsen als dat leidt tot hogere concentraties PFAS in de bodem. Daardoor vallen bouwprojecten stil.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,822
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions