Transport Online - Demonstratie journalisten tegen gijzeling NOS-verslaggever Robert Bas

Demonstratie journalisten tegen gijzeling NOS-verslaggever Robert Bas

Demonstratie journalisten tegen gijzeling NOS-verslaggever Robert Bas
24-10-2019 17:15 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Een groep journalisten zal vrijdag bij de rechtbank in Rotterdam een protestactie houden tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas. De verslaggever is door de rechter-commissaris in gijzeling genomen omdat hij weigert als getuige in een strafzaak vragen te beantwoorden. Bas beroept zich op zijn verschoningsrecht omdat hij een bron wil beschermen.

De demonstratie, onder het motto 'Free Robert Bas', is een initiatief van Marcel Haenen, journalist bij NRC Handelsblad. Hij vindt het een gotspe dat zijn collega Bas is opgesloten, omdat hij niet wenst te praten over zijn bronnen. "Het is heel ernstig dat er, in een tijd waarin klokkenluiders worden afgeluisterd, journalisten worden opgesloten."

Journalisten die in het verleden op last van de rechter werden gegijzeld, zoals Bart Mos (De Telegraaf) en Koen Voskuil (destijds Spits!, nu AD) zullen zich bij de protestactie aansluiten, zegt Haenen.

"Gijzeling van een journalist is een idioot en ineffectief middel. Sterkte voor collega @robertpbas. We staan achter je. #LaatBasVrij", twittert Voskuil, die in 2000 achttien dagen achtereen werd gegijzeld omdat hij weigerde de naam van een politiebron te onthullen.

Bart Mos, die in 2006 samen met zijn collega Joost de Haas drie dagen werd gegijzeld in verband met AIVD-dossiers over topcrimineel Mink K., sluit zich eveneens aan bij het protest. "Die nieuwe bronbeschermingswet voor journalisten blijkt dus volstrekt nutteloos. #LaatBasVrij."

NOS-verslaggever Lex Runderkamp meldt op Twitter over zijn collega: "#LaatBasVrij Ongehoorde inperking van de persvrijheid. Mijn maatje in de bak. Robert Bas hoort daar niet."

De demonstratie begint om 10.00 uur.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions