Transport Online - Boeing MAX 737-problematiek raakt winst Southwest

Boeing MAX 737-problematiek raakt winst Southwest

Boeing MAX 737-problematiek raakt winst Southwest
24-10-2019 13:43 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/BLOOMBERG

DALLAS - Het Amerikaanse Southwest Airlines blijft achtervolgd worden door de problemen met de Boeing 737 MAX-toestellen die om veiligheidsredenen wereldwijd aan de grond worden gehouden. De kwestie zadelde de luchtvaartonderneming afgelopen kwartaal wederom op met de nodige extra kosten. Daardoor verdampte veel van de winst.

De onderneming sloot het kwartaal ondanks de problemen af met een recordwinst van 659 miljoen dollar, geholpen door kostenbesparingen. Het verplicht aan de grond houden van de toestellen zorgde voor een kostenpost van 210 miljoen dollar. Southwest is nog altijd met Boeing in conclaaf over een schadevergoeding.

De kwartaalomzet kwam uit op een recordbedrag van 5,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging van 1,1 procent op jaarbasis. Ook in het slotkwartaal van dit jaar rekent Southwest op verdere omzetgroei.

Southwest raamde de schade als gevolg van de 737 MAX-kwestie dit jaar al op 435 miljoen dollar. De onderneming verwacht dat de problemen ook volgend jaar flink in de papieren lopen.

Ook branchegenoot American Airlines voelt de problemen met de gewraakte Boeing-toestellen. De onderneming sloot het derde kwartaal af met een winst van 425 miljoen dollar. Topman Doug Parker meldde direct dat dit resultaat hoger had uitgevallen als de Boeing-kwestie niet speelde. Al met al lopen de kosten voor het 737 MAX-debacle voor American Airlines dit jaar op tot 540 miljoen dollar.

Ook onderhandelingen over nieuwe arbeidsvoorwaarden zaten de resultaten van American Airlines dwars. De meetperiode werd door de luchtvaartonderneming afgesloten met een recordomzet van 11,9 miljard dollar.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions