Clicky

 
Transport Online - Trump trekt sancties tegen Turkije in

Trump trekt sancties tegen Turkije in

Trump trekt sancties tegen Turkije in
23-10-2019 19:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat Amerikaanse sancties tegen Turkije worden ingetrokken. Hij had die strafmaatregelen eerder deze maand opgelegd vanwege de Turkse inval in buurland Syrië. Daar wilde Turkije Syrisch-Koerdische strijders verdrijven uit het grensgebied.

De Turkse regering heeft volgens Trump laten weten dat het offensief in het grensgebied wordt gestaakt. Turkije had eerder na Amerikaanse tussenkomst al ingestemd met een meerdaagse gevechtspauze. Ook heeft Ankara inmiddels een overeenkomst gesloten met Rusland die moet leiden tot het vertrek van Syrische-Koerdische strijders uit het grensgebied.

Trump heeft nu van Turkije te horen gekregen dat de wapenstilstand een permanent karakter krijgt. "Daarom heb ik het ministerie van Financiën opdracht gegeven alle sancties op te heffen die op 14 oktober zijn opgelegd vanwege de oorspronkelijke Turkse aanvallen op de Koerden in het noordoosten van Syrië."

Nauwe samenwerking

De president maakte wel een kanttekening: hij kan terugkomen op zijn besluit als er "iets gebeurt waar ik niet blij mee ben". De sancties die hij deze maand oplegde troffen onder meer de Turkse staalexport en ministers. Trump lag onder vuur omdat hij volgens critici de weg had vrijgemaakt voor de Turkse aanval op de Syrische Koerden. Hij trok Amerikaanse troepen in Noord-Syrië terug.

De Syrisch-Koerdische strijders in het grensgebied werkten nauw samen met de VS in de strijd tegen terreurgroep IS. Ze kregen tijdens de jarenlange burgeroorlog in Syrië ongeveer een kwart van dat land in handen. Turkije was daar niet blij mee, omdat het de milities ziet als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging in eigen land.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions