Clicky


Kremlin: VS hebben de Koerden verraden

Kremlin: VS hebben de Koerden verraden
23-10-2019 11:17 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Verenigde Staten hebben de Syrische Koerden verraden en verlaten. Dat zei het Kremlin woensdag. De VS lieten de Koerden de keus zich terug te trekken van de Syrische grens met Turkije of door het Turkse leger te worden vermorzeld, verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

De opmerkingen van Peskov tegen Russische persbureaus volgden na een deal die dinsdag tussen Rusland en Turkije is overeengekomen. Syrische en Russische troepen zullen daarbij in Noord-Syrië worden ingezet om de Koerdische YPG-strijders met hun wapens uit het grensgebied met Turkije te verplaatsen.

Peskov, die naar verluidt reageerde op opmerkingen van de speciale gezant van de Amerikaanse president Donald Trump voor Syrië, James Jeffrey, klaagde dat het erop leek dat de Verenigde Staten de Koerden aanmoedigden om dicht bij de Syrische grens te blijven en het Turkse leger te bestrijden.

"De Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren de naaste bondgenoot van de Koerden geweest. Maar uiteindelijk hebben ze de Koerden verlaten en hen in wezen verraden", zei Peskov.