Transport Online - Schot mogelijk betrokken bij moord op Martin Kok

Schot mogelijk betrokken bij moord op Martin Kok

Schot mogelijk betrokken bij moord op Martin Kok
22-10-2019 16:23 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Een voortvluchtige Schotse crimineel wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadverslaggever en ex-crimineel Martin Kok. Mogelijk is de 30-jarige Christopher Hughes ingezet om Kok in de val te lokken. De misdaadblogger werd in 2016 doodgeschoten bij een seksclub in Laren. De Nederlandse crimineel Ridouan Taghi wordt ook gelinkt aan de moord op Kok.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de voortvluchtige Schot. Hij en vier anderen van dezelfde criminele organisatie zouden mogelijk geregeld in Nederland verblijven. De Schotse politie is naar hen op zoek, ze staan ook internationaal gesignaleerd. Er is een reële kans dat ze geregeld in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven zijn. Een van hen woont zelfs mogelijk in Amsterdam, meldt de politie.

De mannen worden onder meer verdacht van ontvoeringen, martelingen en moorden. Het gaat om de broers James (46) en de 42-jarige Barry Gillespie, zij zouden aan het hoofd van de criminele organisatie staan. De andere drie worden gezien als "handlangers die het vuile werk opknappen", onder wie dus Hughes.

Gevaarlijk

De politie noemt de mannen, die met zwaar Schots accent spreken "uiterst gevaarlijk". Volgens de Schotse politie staan de vijf bekend om hun extreem korte lontjes.

Martin Kok, zelf veroordeeld voor onder meer doodslag, werd op 8 december 2016 in zijn auto doodgeschoten na een bezoek aan seksclub Boccaccio in Laren. Dat was niet de eerste aanslag op zijn leven. Enkele uren voor zijn liquidatie ontsnapte hij nog aan de dood toen in Amsterdam op straat een poging werd gedaan hem om te brengen. Een paar maanden daarvoor werd onder zijn auto een extreem krachtig explosief ontdekt. De auto stond toen geparkeerd aan de Amsteldijk in Amsterdam. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had het explosief veertig keer de kracht van een handgranaat. Als de bom was afgegaan, zouden er waarschijnlijk meerdere slachtoffers zijn gevallen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,817
Diesel1,494

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions