Clicky

 
Transport Online - Tata Steel versnelt plannen reorganisatie

Tata Steel versnelt plannen reorganisatie

Tata Steel versnelt plannen reorganisatie
21-10-2019 18:53 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

IJMUIDEN - Tata Steel voert zijn reorganisatieplannen in Europa op en verwacht dat dat zal leiden tot banenverlies. Zo bevestigt het staalconcern, zonder op bedragen en concrete doelstellingen in te gaan. In IJmuiden, het voormalige Hoogovens, moet volgens een eerder bericht van NH Nieuws op basis van een interne memo zeker 170 miljoen euro worden bezuinigd op de personeelskosten.

Tata laat in een officiële verklaring weten dat de markt voor het staalbedrijf nu erg moeilijk is, vooral omdat er veel staal op de Europese markt wordt gedumpt voor lage prijzen. Om die reden werd in juni een kostenbesparingsplan aangekondigd. "Dit programma komt niet op stoom zodat onze prestaties snel kunnen worden verbeterd."

Een woordvoerder van Tata licht toe dat de ingrepen naar verwachting zullen leiden tot verlies van banen. Het concern spreekt verder van verbeteringen in de toeleveringsketen, productieverbeteringen en beter gebruik van grondstoffen. Ook wordt gekeken naar digitalisatie. Eventuele ontslagen zullen worden voorgelegd aan de personeelsvertegenwoordigers.

Volgens NH Nieuws wil Tata Steel Europe in totaal 830 miljoen euro bezuinigen. In de memo staat dat "een groot deel" daarvan voor rekening komt van de voormalige Hoogovens. Het omlaag brengen van personeelskosten alleen al moet 170 miljoen euro opleveren.

Vakbond CNV Vakmensen wijst erop dat eerdere afspraken over werkgelegenheid met Tata Steel Nederland nog tot oktober 2021 lopen. "Daar zullen we Tata zeker aan houden", zegt bestuurder Peter Böeseken in een reactie. Volgens hem is behalve het bedrag van 170 miljoen euro én dat over heel Europa 25 procent van de banen wordt geschrapt nog weinig bekend.

De vakbonden krijgen formeel pas eind volgende maand meer nieuws over de plannen in Nederland. "Dus daar kan en ga ik nog helemaal niets over zeggen nu." Hij zegt wel zich zorgen te maken over de mogelijkheid dat banen worden overgeheveld naar lagelonenlanden. "Dat doet geen recht aan de hoge kwaliteit die hier in IJmuiden wordt geleverd."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden