Clicky

 Troepen VS vanuit Syrië in Irak aangekomen

Troepen VS vanuit Syrië in Irak aangekomen
21-10-2019 10:28 | Buitenland | auteur ANP/RTR

DOHUK - Amerikaanse troepen die uit Syrië worden teruggetrokken zijn maandag in Irak aangekomen. Op videobeelden is te zien dat zo'n honderd gepantserde voertuigen met militairen de Syrisch-Iraakse grens passeren.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet weten dat de ongeveer duizend militairen die vertrekken uit Syrië naar het westen van Irak gaan. Daar zullen zij strijden tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) om "Irak te verdedigen". De Amerikaanse president Trump haalt de troepen weg uit het noorden van Syrië, waar Turkije vervolgens een aanval is begonnen met als doel Koerdische milities te verdrijven en een gebied te creëren voor Syrische vluchtelingen. De Amerikaanse defensieminister Mark Esper zei dat een aantal militairen in Noordoost-Syrië blijft om te voorkomen dat olievelden in handen vallen van IS-strijders.

Sinds het binnenvallen door Ankara zijn honderden mensen omgekomen en zijn duizenden burgers het gebied ontvlucht. Turkije en de Verenigde Staten bereikten vorige week een akkoord over een wapenstilstand in het gebied van vijf dagen. Dat moet de Syrisch-Koerdische strijders de tijd geven om het gebied te verlaten waar Turkije een bufferzone wil instellen.

Volgens een hooggeplaatste Turkse militair ziet het land af van zijn eis dat de Koerden de hele bufferzone hebben verlaten als de wapenstilstand afloopt. In plaats daarvan krijgt de door Koerden geleide SDF-militie tot dinsdagavond de tijd om het gebied tussen de Syrische plaatsen Ras al-Ain en Tal Abyad te verlaten. Zondag zei de SDF al dat ze zich terug hebben getrokken uit de belegerde grensstad Ras al-Ain.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions