Clicky


Honderdduizenden betogers in Londen eisen nieuw referendum

Honderdduizenden betogers in Londen eisen nieuw referendum
19-10-2019 16:14 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - De strijd over de brexit is ook in de Londense straten losgebarsten. Honderdduizenden mensen zijn daar bijeen om een nieuw referendum te eisen. Op hetzelfde moment debatteerde en stemde het Britse Lagerhuis over de deal die premier Boris Johnson heeft gesloten met de Europese Unie voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Grote delen van het centrum van Londen liepen helemaal vol met de menigte demonstranten. Duizenden wachtten nog bij Hyde Park om aan de mars te beginnen, terwijl anderen al het parlement hadden bereikt. Ze zwaaien met EU-vlaggen en dragen borden met de oproep om de brexit te stoppen. Ook zijn poppen van papier-maché te zien die de spot drijven met politici zoals premier Boris Johnson.

"Ik ben verontwaardigd dat er niet naar ons wordt geluisterd. Bijna alle peilingen tonen aan dat de mensen nu in de EU willen blijven. Wij voelen ons niet gehoord", zei Hannah Barton, een in een EU-vlag gehulde ciderfabrikant uit Midden-Engeland. "Dit is een nationale ramp die ons wacht en die de economie zal vernietigen."

Tegenstellingen

Voorstanders van de brexit vrezen dat een nieuw referendum de tegenstellingen nog groter zal maken en de democratie zou ondermijnen. Sommige opiniepolls laten een lichte verschuiving ten gunste van lidmaatschap van de EU zien, maar een echte omslag in de stemming tekent zich nog niet af.

De campagnevoerders zijn ervan overtuigd dat het aantal mensen op straat zaterdag even groot zal zijn als tijdens een soortgelijke demonstratie in maart, toen volgens de organisatoren een miljoen mensen op de been waren. Een demonstratie van deze omvang zou tot de grootste behoren die ooit in Groot-Brittannië zijn gehouden. De Londense politie wilde zich zaterdag niet uitlaten over het aantal mensen dat de straat op ging.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions