Clicky

 
Transport Online - Schouten: provincie kan boer dwingen te stoppen

Schouten: provincie kan boer dwingen te stoppen

Schouten: provincie kan boer dwingen te stoppen
18-10-2019 21:46 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Provincies kunnen boeren dwingen te stoppen met hun bedrijf, zegt landbouwminister Carola Schouten. Het kabinet "gaat uit van vrijwilligheid", maar elke provincie kan haar eigen beleid toepassen.

Tijdens het stikstofdebat op donderdagavond bleek dat de coalitiepartijen van opvatting verschillen over de mogelijkheid om boeren te dwingen te stoppen. Het gaat om boeren die te veel stikstof uitstoten in speciale beschermde natuurgebieden.

"Ik kan niet tegen provincies zeggen: u mag dat niet doen", zegt Schouten, omdat ze daar geen gezag over heeft. Maar, onderstreept de landbouwminister, bij de uitkoop van boeren met het geld dat het kabinet hiervoor zelf opzij zet, "is het uitgangspunt vrijwilligheid. Ik kan niet provincies voorschrijven wat zij met hun eigen middelen wel of niet doen", stelt Schouten.

De bewindsvrouw benadrukt dat er niet "slechts twee smaken zijn". Het geld dat het kabinet beschikbaar stelt, kan ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat boerderijen in of vlakbij zogenoemde Natura 2000 gebieden simpelweg minder stikstof uitstoten. Dat kan bijvoorbeeld met schonere apparatuur.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,068

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden