Transport Online - Flink pak sneeuw in de Alpen verwacht

Flink pak sneeuw in de Alpen verwacht

Flink pak sneeuw in de Alpen verwacht
17-10-2019 11:34 | Weer en Verkeer | auteur ANP

VAL THORENS - In de Alpen kan het dit weekend flink gaan sneeuwen en dat is vroeg voor de tijd van het jaar, meldt Weeronline. Normaal valt er pas in november een dik pak sneeuw. Toch is het volgens de weerdienst geen garantie dat het een goed ski-jaar wordt. De vorstgrens kan zo weer omhoog gaan en dan smelt alle sneeuw weer.

Vrijdagavond valt in de Franse Alpen de eerste neerslag. Aanvankelijk valt er vrij veel regen, maar geleidelijk zal de sneeuwgrens wat zakken. Zaterdag wordt de neerslag zeer intens en valt boven circa 2300 meter het meeste als sneeuw. Zondag zakt de sneeuwgrens naar 2000 meter of nog iets eronder. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld ook in Val Thorens wit.

In Zwitserland en het westelijke deel van de Italiaanse Alpen ligt de sneeuwgrens aanvankelijk op 2200-2500 meter. In de loop van het weekend wordt het een paar graden koeler en zakt de sneeuwgrens naar circa 1800 meter. In Oostenrijk en de oostelijke Italiaanse Alpen valt veel minder sneeuw, maar vooral in de westelijke regio’s valt wel een aantal centimeters boven 2000 meter.

Skiën op de gletsjers

Vooral in de nacht naar zondag en zondag overdag kan in grote delen van de Alpen veel neerslag vallen. Boven 2000 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw. De meeste sneeuw wordt verwacht rond het Mont Blancmassief, Wallis en de westelijke helft van de Italiaanse Alpen (Valle d’Aosta en Val d’Ossola). Lokaal kan hier wel 120 centimeter verse sneeuw vallen. Aan de noordkant van de Franse en Zwitserse Alpen wordt regionaal 30 tot 50 centimeter verwacht. Als er weinig wind staat, kan het ook lager in de dalen sneeuwen.

De afgelopen tijd is in een groot deel van de Alpen rond de 2000 meter al een kleine hoeveelheid sneeuw gevallen. Vooral op gletsjers wordt op een aantal plaatsen al geskied. Op Stubaier gletsjer ligt 30 centimeter sneeuw en is 32 procent van de liften geopend. In Hintertuxer gletsjer ligt 45 centimeter en is 60 procent van de skiliften geopend. In Chamonix Aiguille du Midi ligt 320 centimeter sneeuw en is 40 procent van het skigebied open.Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,617
Diesel1,294

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions