Transport Online - Weinig over van scheepswrakken in Javazee

Weinig over van scheepswrakken in Javazee

Weinig over van scheepswrakken in Javazee
14-10-2019 18:47 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Er is zeer weinig over van de drie Nederlandse oorlogsschepen die tijdens de Slag om de Javazee in 1942 tot zinken werden gebracht. Ook van twee onderzeeboten (O16 en KXVII) die in 1941 bij Maleisië zijn vergaan is weinig over, meldt het kabinet. De schepen zijn illegaal geborgen om het ijzer te verkopen.

Met de oorlogsschepen Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer gingen meer dan negenhonderd zeelieden ten onder. Onderzoek wijst uit dat van de eerste twee schepen nog zo'n 5 procent over is. Van het laatste schip is nog 10 tot 15 procent van het wrak aanwezig.

"Op alle drie de locaties zijn indicaties aangetroffen van grootschalige bergingsactiviteiten, zoals grote hoeveelheden dik touw en gaten in de bodem die wijzen op een methode waarbij met een zwaar blok de scheepsconstructie in stukken wordt gebroken", schrijven ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Ingrid van Engelshoven (Cultuur) aan de Tweede Kamer.

Van de beide onderzeeboten, die op tussen vijftig en zestig meter diepte liggen, is bijna niks over. Ze zijn "grotendeels verdwenen als gevolg van illegale berging". Van de KXVII is niet veel meer over dan "een afdruk in de zeebodem".Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,678
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions