Transport Online - Separatisten belagen vliegveld Barcelona

Separatisten belagen vliegveld Barcelona

Separatisten belagen vliegveld Barcelona
14-10-2019 16:58 | Buitenland | auteur ANP

BARCELONA - [update 22:30 uur] Bij demonstraties van duizenden pro-onafhankelijkheidsactivisten op de luchthaven van Barcelona is het tot flinke botsingen met de politie gekomen. In totaal raakten 's avonds meer dan vijftig mensen gewond. De demonstranten probeerden delen van de luchthaven El Prat plat te leggen en de toegangswegen te blokkeren.

De betogers gingen maandag naar het vliegveld van Barcelona om te demonstreren tegen het vonnis van het Spaanse hooggerechtshof tegen twaalf voormalige leiders van de separatistische regering in de regio. Ze kregen celstraffen tot dertien jaar wegens hun rol in de organisatie van een illegaal en chaotisch referendum in Catalonië in oktober 2017.

De politie heeft betogers uit een luchthavengebouw van het vliegveld Barcelona-El Prat verdreven, maar buiten bleef een groeiend aantal demonstranten aanwezig. Om meer betogers te weren, zijn er door agenten wegen afgezet en is het openbaar vervoer naar de luchthaven enige tijd stilgelegd. De politie voerde er ook charges uit. Tientallen vluchten moesten worden geannuleerd door de chaos op het vliegveld. Vanaf Schiphol zijn dinsdagavond twee vluchten naar Barcelona geannuleerd, meldt de Nederlandse luchthaven op zijn website.

Geblokkeerd

Sinds de rechterlijke uitspraken in de ochtend zijn er protesten geweest in heel Catalonië. De demonstranten van de beweging Tsunami Democràtic (Democratische Tsunami) kondigden aan de luchthaven van Barcelona plat te willen leggen. 's Avonds verzamelden duizenden Catalanen zich op Plaça Sant Jaume voor het hoofdkantoor van de regionale regering.

Op andere plaatsen hebben betogers wegen geblokkeerd. Veel organisaties en actiegroepen willen samen op 26 oktober opnieuw demonstreren tegen de veroordelingen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions