Clicky

 
Transport Online - EU schort wapenleveranties aan Turkije op

EU schort wapenleveranties aan Turkije op

EU schort wapenleveranties aan Turkije op
14-10-2019 13:36 | Buitenland | auteur Redactie

LUXEMBURG - De 28 EU-landen leveren voorlopig geen wapens meer aan Turkije die in Syrië kunnen worden ingezet. Daarover hebben de ministers van Buitenlandse Zaken een akkoord bereikt. De 28 lidstaten spreken bovendien hun veroordeling uit over de Turkse militaire operatie in Noord-Syrië.

Een aantal EU-landen, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, had hun wapenleveranties al opgeschort zolang Ankara zijn offensief niet stopzet. De landen roepen Turkije opnieuw op dat "onmiddellijk" te doen. De inval vormt een ernstige ondermijning van de regionale stabiliteit en veiligheid, staat in een verklaring. Steeds meer burgers zijn het slachtoffer en moeten hun huis verlaten en de operatie hindert humanitaire hulpverlening, aldus de EU.

Bovendien is succes bij vredesbesprekingen "veel moeilijker" geworden en is de winst die op terreurgroep IS is geboekt ondermijnd door de Turkse militaire actie met zijn "dramatische consequenties".

Wapenembargo

Tot een juridisch waterdicht wapenembargo kwam het niet, mede omdat de uitwerking daarvan tijdrovend is. "Maar hiermee wordt hetzelfde resultaat bereikt", klonk het in Luxemburg. Van tevoren werd niet verwacht dat de EU de operatie unaniem zou veroordelen. Vooral het Verenigd Koninkrijk en enkele Oost-Europese landen hadden zich daar volgens diplomaten tegen verzet, maar gingen toch overstag.

De EU-ministers zetten ook een nieuwe stap tegen de Turkse illegale booractiviteiten in zee nabij Cyprus. Zij vroegen EU-buitenlandchef Federica Mogherini verder te gaan met het uitwerken van sancties voor personen en organisaties die hier verantwoordelijk voor zijn.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions