Transport Online - Dodental tyfoon Hagibis Japan stijgt naar 40

Dodental tyfoon Hagibis Japan stijgt naar 40

Dodental tyfoon Hagibis Japan stijgt naar 40
14-10-2019 09:53 | Buitenland | auteur ANP/AFP

TOKIO - Zeker 40 mensen zijn om het leven gekomen door tyfoon Hagibis in Japan. Nog zestien mensen worden vermist en 189 mensen zijn gewond geraakt. Dat melden lokale media.

De storm is uit Japan weggetrokken, maar heeft een spoor van vernieling achtergelaten in grote delen van het noorden van het land. Meteorologen zeggen dat op sommige plekken binnen twee dagen ongeveer 40 procent van wat er jaarlijks aan regen valt naar beneden is gekomen. Op 21 locaties zijn dijken doorgebroken en vele wegen ondergelopen. Ook staan vele huizen onder water.

Meer dan 110.000 reddingswerkers zijn ingezet om mensen in nood te bevrijden. Het openbare leven in Japan was de afgelopen dagen flink ontregeld door de storm. Veel treinen reden niet en ook honderden binnenlandse vluchten werden geschrapt. Op vele plekken wordt hard gewerkt aan het opruimen van rommel.

Er is voor maandag meer regen voorspeld en de autoriteiten waarschuwen mensen voorzichtig te zijn bij rivieren en alert te zijn op mogelijke aardverschuivingen.

Volgens Weerplaza viel in Hakone, ten zuidwesten van Tokio, in 24 uur tijd 922,5 millimeter regen. Dat is een nieuw record voor Japan en is meer dan wat we gemiddeld over een heel jaar in Nederland krijgen te verduren. "In Nederland valt jaarlijks gemiddeld over het land ongeveer 850 millimeter. Op de gemiddeld natste plaats, op de noordelijke Veluwe, valt jaarlijks ongeveer 950 millimeter", aldus Weerplaza.

Volgens het weerbureau is de hoeveelheid neerslag in Hakone bij lange na nog geen wereldrecord. Dat is namelijk het dubbele. "Op 7 januari 1966 viel op de eilandengroep Réunion, nabij Madagaskar, ongeveer 1825 millimeter!"Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions