Transport Online - LTO Noord roept boeren op maandag te protesteren bij provinciehuizen

LTO Noord roept boeren op maandag te protesteren bij provinciehuizen

LTO Noord roept boeren op maandag te protesteren bij provinciehuizen
12-10-2019 16:26 | Binnenland | auteur ANP

ZWOLLE - [update 22:46 uur] Landbouworganisatie LTO Noord roept haar 14.000 leden op maandag om 12.00 uur te demonstreren bij de provinciehuizen. De organisatie schaart zich achter de boeren. LTO Noord wil dat de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel gaan. De regels hebben grote impact op boerenbedrijven en gezinnen.

Vrijdag protesteerden boeren al bij provinciehuizen in Noord-Brabant en Friesland. In Friesland zijn vervolgens de stikstofmaatregelen geschrapt. "Dit zou een wake-upcall moeten zijn voor alle provincies", zegt voorzitter van LTO Noord Dirk Bruins. "We zijn het zat dat de overheid niet naar ons luistert en dat de provincies vervolgens ook nog eens de eigen interpretatie van de beleidsregels geeft is voor ons de druppel."

Onbekend is hoeveel boeren maandag naar de provinciehuizen gaan. Friese boeren blijven thuis, omdat de regels daar al van tafel zijn. Agrariërs uit Zeeland weten nog niet of ze meedoen aan de actie. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) meldt dat boeren uit dat gebied niet maandag, maar dinsdag om 12.00 uur naar het provinciehuis gaan. Dan wordt er ook een petitie aangeboden aan de leden van de Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg. De bond vraagt boeren met de trekker te komen.

Het is niet voor het eerst dat boeren protesteren tegen het stikstofbeleid. Op 1 oktober kwamen zij massaal met naar het Malieveld in Den Haag, onder meer omdat ze zich oneerlijk behandeld voelen in de discussie over klimaatverandering en de noodzaak tot het terugdringen van stikstofuitstoot. De protestactie zorgde voor ruim 1000 kilometer file op de Nederlandse wegen. Naast de gang naar de provinciehuizen maandag is ook voor woensdag een protest aangekondigd. Boeren willen dan om 09.00 uur verzamelen bij het RIVM in Bilthoven om daar actie te voeren en dan rond het middaguur doorrijden naar Den Haag. Daar willen ze voor het gebouw van de Tweede Kamer demonstreren.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,257

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions