Clicky

 
Transport Online - North Sea Port stevent mogelijk opnieuw af op jaarrecord

North Sea Port stevent mogelijk opnieuw af op jaarrecord

North Sea Port stevent mogelijk opnieuw af op jaarrecord
11-10-2019 11:19 | Haven Nieuws | auteur Redactie

TERNEUZEN/GENT - Voor de eerste negen maanden van dit jaar boekten de bedrijven in North Sea Port met 54 miljoen ton bijna 2 procent meer goederenoverslag via zeevaart dan in dezelfde periode vorig jaar. Indien deze groei de laatste drie maanden blijft aanhouden, kan de fusiehaven dit jaar eindigen met een nieuw record.

De overslag via zeevaart steeg met 1 miljoen ton (+1,7 procent) vergeleken met de eerste negen maanden van 2018 en komt uit op een totaal van 54 miljoen ton. Voor deze periode is dit opnieuw een record.

De haven zal hierdoor wellicht voor het vierde jaar op rij een record boeken. Werd in 2018 voor het eerst de grens van 70 miljoen ton overslag via zeevaart overschreden, voor 2019 lijkt het er momenteel op dat dit, met vermoedelijke ruim 71 miljoen ton, opnieuw het geval zal zijn.

Groei in droge bulk en containers

De toename van de overslag via zeevaart voor de eerste negen maanden van 2019 doet zich enerzijds voor in de droge bulk. De stijging van 6,7 procent tot 26 miljoen ton doet zich voor in de overslag van producten voor de staalindustrie (zoals petcokes) en de bouwsector (zoals zand, cementklinker en bakstenen). De stijging via zeevaart is anderzijds erg zichtbaar bij de overslag van containers. Die groeit met 51 procent tot bijna 2 miljoen ton, goed voor 277.000 TEU.

Derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2019 (17,4 miljoen ton) is de maritieme overslag 1 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit derde kwartaal ligt in de lijn van de laatste sterkere kwartalen.

Voorzichtig optimistisch

Begin dit jaar was North Sea Port voorzichtig optimistisch. Ook na negen maanden is dit het geval. De haven kent nog altijd veel vraag naar vestigingsmogelijkheden en de goederenoverslag via zeevaart stijgt in enkele segmenten. In de tweede jaarhelft neemt de groei echter wat af. De nakende Brexit en een krimpende economische groei blijven aanmanen tot enige voorzichtigheid.

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  VAN BREE
 • J.Roeland
  D.V.M. Transport
 • J.Roeland
  VAN DER MOST

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,068

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden