Clicky

 
Transport Online - Parijs wil spoedoverleg coalitie tegen IS

Parijs wil spoedoverleg coalitie tegen IS

Parijs wil spoedoverleg coalitie tegen IS
10-10-2019 22:52 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - Frankrijk wil naar aanleiding van de Turkse inval in Syrië spoedoverleg van de internationale coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) . De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, zei dat het spoedoverleg nodig is, omdat IS mogelijk zou kunnen profiteren van de huidige strijd in Koerdische gebieden in het noordoosten van Syrië.

Meer dan dertig landen, inclusief Nederland, hebben een coalitie gevormd om de soennitische extremisten van IS te bestrijden die onder meer in Syrië circa vijf jaar lang dood en verderf zaaiden. Syrisch-Koerdische milities speelden een cruciale rol bij het verslaan van IS in het noordoosten van Syrië. Zij worden op hun beurt nu door Turkije aangevallen.

Islamitische Staat (IS) ontstond in soennitisch Irak en slaagde er op verrassende wijze in snel grote delen van dat land en van Syrië te onderwerpen. Het hoofdkwartier was in Raqqa in het noorden van Syrië. De terreurgroep overheerste op het hoogtepunt van zijn macht een gebied waar circa 10 miljoen mensen wonen.

Door Russisch militair ingrijpen in en de acties van de door de VS geleide coalitie kromp het gebied van IS ineen. In maart viel het laatste bolwerk bij een dorpje aan de Eufraat, al-Baghuz Fawqani, in handen van de veelal Koerdische strijders van de SDF (Syrisch Democratische Strijdkrachten).

Die houden nu naar schatting meer dan 80.000 mensen uit de jihadistische beweging of hun familieleden vast, inclusief naar schatting 12.000 ex-strijders. Maar veel andere strijders van IS zijn volgens waarnemers helemaal nooit in al-Baghuz geweest en waren eerder al verdwenen in Syrië of Irak. Het gaat mogelijk om 18.000 jihadisten. IS verdween uit beeld met naar schatting meer dan 350 miljoen euro aan geld en goederen en zou alles behalve uitgeschakeld zijn.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats