Zembla: Defect aan zwarte doos MSC Zoë

Zembla: Defect aan zwarte doos MSC Zoë
10-10-2019 11:30 | Incidenten | auteur Redactie

HILVERSUM - Containerschip MSC Zoë, dat op nieuwjaarsdag boven de Waddeneilanden 342 containers verloor, had een defect aan de zwarte doos. Dat blijkt uit een Duits inspectierapport dat ZEMBLA (BNNVARA) in handen heeft. Het mankement aan de zogenoemde Voyage Data Recorder kan een belemmering vormen voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp met het containerschip. Uit het Duitse inspectierapport blijkt ook dat de MSC Zoe rompschade had als gevolg van ‘een incident’ en dat deze schade ‘van invloed was op de zeewaardigheid.’

Het defect komt aan het licht tijdens een controle door de Havendienst in Bremerhaven. De inspecteurs noteren in hun rapport dat de Voyage Data Recorder (VDR) ‘niet zoals vereist’ is. Het VDR- systeem slaat ‘real time’ gegevens op als de snelheid en diepgang van een schip, radiocontacten en de communicatie op de brug. Die informatie is van belang om de toedracht van de ramp in kaart te kunnen brengen.

Dirk Venema, een ervaren Noordzeeloods die veel op containerschepen vaart zegt tegen ZEMBLA dat hij "nog nooit heeft gehoord dat de Voyage Data Recorder niet werkt".

Ook oud-kapitein Roel Ballieux toont zich verrast en noemt het defect een ‘ongelukkig toeval’. Ballieux voer op gelijksoortige containerschepen en onderschrijft het belang van de VDR: "Het is essentieel om dat ding te hebben en dat hij werkt. Een defect maakt het mogelijk lastiger om er precies achter te komen wat er gebeurd is."

Op basis van VDR- data kunnen onderzoekers onder meer vaststellen wanneer de kapitein van de MSC Zoe doorkreeg dat zijn schip containers verloor en ook of hij dat tijdig meldde. Onder meer uit een berekening van de Nederlandse Kustwacht blijkt dat de MSC Zoe al boven Terschelling honderden containers kwijtraakte terwijl de kapitein pas uren later bij het Duitse Borkum een eerste melding deed.

Zembla, donderdagavond deel 1 op NPO2 21:10 uur

Bijlage:NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,457

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden