Clicky

 Vraagtekens CDA en SGP bij rekenmodel stikstof

Vraagtekens CDA en SGP bij rekenmodel stikstof
09-10-2019 10:12 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - CDA en SGP zetten vraagtekens bij de methode die wordt gebruikt om te berekenen hoeveel stikstof bijvoorbeeld de veehouderij produceert. Op grond van die berekeningen heeft het kabinet besloten om onder meer het mes te zetten in de veestapel. Boeren en bouwers worden strenger beoordeeld dan het verkeer, concludeert de SGP uit eigen onderzoek.

Tweede Kamerlid Jaco Geurts (regeringspartij CDA) vraagt zich "af of het model van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat nu wordt gebruikt om uit te rekenen waar stikstof vandaan komt, wel juist is". Hij klaagt dat het RIVM niet laat zien hoe de rekenmethode in elkaar zit. Geurts eist transparantie van het instituut en vindt VVD-collega Helma Lodders aan zijn zijde. "Nu worden boeren ‘gestraft’ met de uitkomsten van een rekenmodel waarvan niemand weet waarop de cijfers gebaseerd zijn", zegt Lodders.

Het RIVM sprak al meermaals tegen dat de methode geheim is. Vorige maand nog boden ze critici inzage in de berekeningen aan, maar die gingen daar niet op in.

De SGP weet wel meer van de RIVM-berekeningen, maar maakt daaruit op dat "de overheid met twee maten meet". Alle stikstof die neerslaat door bouwprojecten en boerderijen telt mee, terwijl het instituut bij wegen slechts zou kijken naar een gebied van 5 kilometer aan weerszijden.

Boeren lopen al langer te hoop tegen het rekenmodel. Zij vinden het moeilijk om te geloven dat de veehouderij verantwoordelijk is voor bijna de helft van de stikstof die in Nederland neerslaat in natuurgebieden. Ze willen volgende week niet alleen demonstreren op het Binnenhof, maar ook bij het RIVM.

Het CDA zette eerder vraagtekens bij een rekenmodel voor de verkoop van elektrische auto's. Ook weigerde de partij haar verkiezingsprogramma voor te leggen aan het Planbureau voor de Leefomgeving.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats