Transport Online - Veel extra geld naar kunstmatige intelligentie

Veel extra geld naar kunstmatige intelligentie

Veel extra geld naar kunstmatige intelligentie
08-10-2019 13:04 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet wil samen met bedrijven over zeven jaar 2 miljard euro uitgeven aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De overheid wil haar eigen bijdrage verdubbelen.

Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dinsdag bij de lancering van de strategie van het kabinet voor kunstmatige intelligentie, of 'artificial intelligence'. Die zorgt ervoor dat computers en software het denkvermogen van mensen imiteren en zelfstandig problemen kunnen oplossen, wat volgens het kabinet veel kansen biedt.

Daarom gaat Keijzer samen met 65 organisaties een coalitie aan om ervoor te zorgen dat kunstmatige intelligentie kan worden ingezet "voor mens en maatschappij". Nederland moet koploper blijven op digitaal gebied. De coalitie bestaat naast bedrijven ook uit wetenschappers, die onderzoek moeten doen naar kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie moet Nederland op den duur helpen om te gaan met problemen als vergrijzing en klimaatverandering, zo valt te lezen in de strategie van het kabinet. "We moeten zorgen dat we niet geleefd worden door deze technologie, maar die voor ons laten werken", zegt Keijzer.

Dit jaar investeert Nederland 64 miljoen euro. Dat bedrag verdubbelt het kabinet de komende jaren. Het geld gaat vooral naar onderzoekers en ondernemers.

Het kabinet ziet ook de risico's van kunstmatige intelligentie. Problemen met algoritmes zouden bijvoorbeeld onverhoopt tot discriminatie kunnen leiden. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft dan ook richtlijnen opgezet voor inzet van kunstmatige intelligentie door de overheid. "Zo verbetert de transparantie rond het gebruik van algoritmes en minimaliseert het risico op fouten."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,656
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions