Clicky


Klimaatactivisten bereiden nieuwe acties voor

Klimaatactivisten bereiden nieuwe acties voor
08-10-2019 11:07 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion hebben zich dinsdag in het Amsterdamse Vondelpark verzameld waar ze een zogenoemd klimaatkamp willen opzetten en nieuwe acties voorbereiden. Volgens een woordvoerder komen er weer "honderden mensen" op af.

De actievoerders willen meerdere dagen in het park blijven, om het programma met lezingen en workshops dat ze hadden bedacht voor de blokkade op de Stadhouderskade, die maandag was, voort te zetten. Ze weten nog niet of ze in het park mogen blijven.

Voor dinsdag staan er volgens de zegsman weer vier of vijf acties gepland. De politie houdt hier rekening mee en staat met busjes van de Mobiele Eenheid (ME) paraat op diverse plekken in de stad, zoals bij het Rijksmuseum.

Zo'n negenhonderd betogers blokkeerden maandag de hele dag de Stadhouderskade bij het Rijksmuseum uit onvrede over het klimaatbeleid. Ze wilden hier meerdere dagen blijven en hadden tentjes en slaapspullen bij zich. Aangezien burgemeester Femke Halsema de blokkade eerder had verboden, werd de actie na een urenlange operatie beëindigd.

De politie arresteerde ruim negentig mensen en aan het einde van de middag werden 390 mensen met bussen verplaatst naar het Westelijk Havengebied. Zij werden niet aangehouden. Alle arrestanten kwamen maandag weer vrij.