Wybren van Haga gaat als zelfstandig Kamerlid verder, coalitie verliest meerderheid

Wybren van Haga gaat als zelfstandig Kamerlid verder, coalitie verliest meerderheid
07-10-2019 16:44 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Politicus Wybren van Haga, die onlangs uit de VVD-fractie van de Tweede Kamer werd gezet, heeft besloten als zelfstandig parlementariër in de Kamer te blijven. Daarmee raakt de regeringscoalitie haar meerderheid kwijt.

"Het was een duivels dilemma", zegt Van Haga in het tv-programma EenVandaag. Hij moest weg uit de liberale fractie omdat hij afspraken had geschonden.

Van Haga liet bijna twee weken in het midden of hij zou aanblijven als Kamerlid, of dat hij zijn zetel zou afstaan aan de VVD. Nu heeft het veelbesproken Kamerlid toch besloten zijn zetel te behouden. "De vraag die ik mijzelf heb moeten stellen is of ik mijn missie, het vechten voor de belangen van de ondernemer, kan voortzetten in de Tweede Kamer", schrijft Van Haga aan VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Hij heeft naar eigen zeggen onderzocht of hij meer voor ondernemers kon betekenen binnen of buiten het parlement.

In de brief aan Dijkhoff schrijft Van Haga dat zijn keuze "in principe geen risico" vormt voor de coalitie. Het Kamerlid steunt het regeerakkoord "uiteraard", en zal nieuwe voorstellen zelf wegen.

Omdat de VVD heeft besloten hem uit de fractie te zetten, noemt Van Haga zich geen 'zetelrover', omdat "de fractie met mij heeft gebroken en ik niet met de fractie." Dat ziet de VVD anders. "Wij betreuren het dat Wybren van Haga zijn zetel rooft", zegt Dijkhoff.

De Tweede Kamer telt met de stap van Van Haga dertien fracties en twee zelfstandige Kamerleden. In juli besloot Femke Merel van Kooten uit de fractie van de Partij voor de Dieren te stappen uit onvrede over de koers van de partij. Ook zij besloot haar zetel te behouden.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,787
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden