Transport Online - Franse boeren blokkeren wegen tegen 'agribashing'

Franse boeren blokkeren wegen tegen 'agribashing'

Franse boeren blokkeren wegen tegen 'agribashing'
07-10-2019 13:53 | Buitenland | auteur ANP

NEVERS - Boeren hebben aan de Franse snelweg A77 (Parijs-Nevers) ten noorden van de Bourgondische stad Nevers een op- en afrit geblokkeerd om te protesten tegen het 'boerenbashen' wat ze ook 'agribashing' noemen. Grote problemen deden zich bij de korte blokkade niet voor, maar dit is volgens de actievoerders slechts een voorproefje geweest. Dinsdag gaan in heel het land boeren met hun tractors en andere voertuigen de straat op. Gevreesd wordt dat ze op veel plaatsen een verkeerschaos veroorzaken, vooral in het zuiden waar de vakbonden sterk staan.

Net als afgelopen dinsdag in Nederland eisen de boeren erkenning en begrip voor hun werk dat in grote delen van het land ook door twee jaren van droogte is getroffen. De Nationale Federatie van Boerenvakbonden (FNSEA) en de vakbond Jonge Boeren (JA) keren zich tegen het onbegrip voor de landbouw, veeteelt en visserij. Volgens veel boeren wordt door beleidsmakers in Parijs, ambtenaren, klimaatactivisten en veel andere burgers op hen neergekeken.

De FNSEA en de JA hebben opgeroepen in heel het land wegen te blokkeren tussen 11.00 uur en 14.00 uur. Ze willen naar eigen zeggen niet dat mensen op weg naar hun werk last van boerenacties hebben. Het gaat dinsdag slechts om een waarschuwing aan de regering volgens de bonden.

De boeren zijn niet alleen ontevreden over hun imago, maar stellen ook dat de regeringspolitiek hun bedrijven ondermijnt. Zo zou bijvoorbeeld het Europese vrijhandelsverdrag met Canada de Franse boeren benadelen. Ook is er veel onrust over geplande wetgeving met strenge beperkingen van het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,677
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions