Clicky


Tientallen klimaatactivisten aangehouden

Tientallen klimaatactivisten aangehouden
07-10-2019 11:24 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 13:34 uur] De politie heeft ruim tachtig klimaatactivisten aangehouden op de Stadhouderskade in Amsterdam. De demonstranten weigerden te vertrekken vanaf de plek voor het Rijksmuseum waar ze van de gemeente geen actie mogen voeren. Naar schatting hebben volgens de politie zo'n negenhonderd betogers zich aangesloten bij de blokkade van actiegroep Extinction Rebellion.

Agenten namen eerder op de ochtend ook diverse voertuigen in beslag. Daarin zaten spullen waarmee een meerdaags kampement gemaakt kon worden, zei een politiewoordvoerster. De actievoerders waren van plan meerdere dagen op de Stadhouderskade te blijven. Zo staan er tientallen tentjes en mobiele toiletten.

Ze mogen van de gemeente echter niet demonstreren op de Stadhouderskade. Burgemeester Femke Halsema had vrijdag per brief laten weten dat het strafbaar is de weg te blokkeren. Wel kunnen de actievoerders terecht op het Museumplein. Daar weken enkele tientallen actievoerders naar uit die niet gearresteerd wilden worden.

De arrestanten gaan naar een cellencomplex. De politie verwacht nog een groot deel van de dag nodig te hebben om de betogers weg te krijgen. Ook buiten de blokkade voeren sympathisanten actie. Inmiddels heeft de ME een groep van enkele tientallen actievoerders enkele honderden meters weggedreven. Daar zitten en liggen ze nu op straat en klinken dezelfde leuzen als even verderop.

Zo zingen ze onder meer: "Police we love you, we do this for the children". De aanhoudingen verlopen vooralsnog rustig, al verzetten de actievoerders zich wel door armen en benen aan elkaar vast te haken en - voor voor het oog van de media - niet zelf te lopen.