Transport Online - Meer rechten schuldeisers bij turboliquidatie

Meer rechten schuldeisers bij turboliquidatie

Meer rechten schuldeisers bij turboliquidatie
07-10-2019 09:29 | Faillissementen | auteur ANP

DEN HAAG - Schuldeisers krijgen meer rechten bij zogenoemde turboliquidaties, een heel snelle opheffing van een bedrijf. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) komt volgend jaar met een wetswijziging.

Met een turboliquidatie kan sinds 1994 een inactieve vennootschap worden opgeheven. Vorig jaar gebeurde dat 33.000 keer. Het moet misbruik van lege rechtspersonen voorkomen en zorgt dat het handelsregister wordt opgeschoond.

Maar een turboliquidatie kan ook worden gebruikt om schuldeisers te duperen. "In de huidige situatie worden schuldeisers niet geïnformeerd en komen er pas naar verloop van tijd achter dat ze naar hun geld kunnen fluiten. Zij worden straks beter beschermd", aldus Dekker.

Meer transparantie

Een bedrijf moet in de toekomst duidelijk maken dat een turboliquidatie nodig was. Het bestuur wordt verder verplicht om een slotbalans op te stellen en moet ook inzicht geven met jaarrekeningen. Ook moet de turboliquidatie algemeen bekend worden gemaakt.

Op deze manier ontstaat er volgens de minister meer transparantie. De positie van schuldeisers wordt versterkt en zij kunnen in de toekomst bij mogelijke benadeling beter overwegen of ze naar de rechter stappen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen