Clicky

 
Transport Online - Gemengde gevoelens boeren over stikstofplan

Gemengde gevoelens boeren over stikstofplan

Gemengde gevoelens boeren over stikstofplan
04-10-2019 19:46 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Landbouworganisatie LTO Nederland heeft gemengde gevoelens over de kabinetsplannen om de stikstofproblematiek op te lossen. Aan de ene kant is de brancheorganisatie blij dat er is gekozen voor het vrijwillig uitkopen van boeren in plaats van gedwongen krimp. Aan de andere kant blijft er nog de nodige onzekerheid voor boeren, onder meer door inkrimping van afgegeven vergunningen.

Het opkopen van boerenbedrijven in de buurt van natuurgebieden moet volgens LTO wel vrijwillig blijven. Ook moet er een marktconforme prijs worden betaald bij de uitkoop en moeten buren die wel door willen gaan daar ook de ruimte voor krijgen.

De brancheorganisatie ziet het afpakken van niet gebruikte uitbreidingsruimte in een vergunning, totaal niet zitten. Die "aantasting van bestaande vergunningsruimte" is voor LTO "onacceptabel".

LTO ziet zelf meer in het plan om een veilige drempelwaarde van stikstofuitstoot te onderzoeken. Dat kan volgens voorzitter Marc Calon een groot deel van het probleem oplossen. Daar moet dan ook met metingen op worden gecontroleerd. "Te veel gebeurt nu modelmatig."

Bart Kemp, schapenhouder en voorman van protestgroep Agractie, is kritischer. "Boeren die in de buurt zitten van Natura 2000 hebben geen toekomst." Hij vreest leegloop van het platteland en dat het platteland ten bate van industrie wordt opgeofferd. Hij wijst erop dat in het rapport staat dat er grote onzekerheid is over de effecten van de ingrepen. "Begin dus met meten, waar daalt de stikstof neer, voordat je ingrijpt."

Volgens hem zijn de maatregelen ook oneerlijk verdeeld: "De luchtvaart, scheepvaart en industrie worden niet genoemd. Dat is een oneerlijke verdeling want wij als boeren ontvangen wel de stikstof van die sectoren op onze grond."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats