Clicky


Neele-Vat en Arkem Chemicals openen Rotterdam dc Blending & Filling

Neele-Vat en Arkem Chemicals openen Rotterdam dc Blending & Filling
04-10-2019 10:21 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Logistiek dienstverlener Neele-Vat Logistics start samen met haar Turkse partner Arkem Chemicals een 22.000 m2 groot opslag- en distributiecentrum voor vloeibare lading op de Maasvlakte: Rotterdam Blending & Filling. Het nieuwe complex is speciaal ingericht voor de opslag van zowel ongevaarlijke goederen (koopmansgoederen) als verpakte gevaarlijke stoffen en biedt daarnaast een afvul- en mengstation. De officiële opening vindt plaats op 4 oktober.

Eerste afvulstation voor het ompakken in kleinere eenheden op de Maasvlakte

Uniek aan dit opslag- en distributiecentrum is het alles-in-één concept. Rotterdam Blending & Filling biedt één centrale plek voor het afvullen, verpakken en mengen van vloeibare chemische producten maar ook voor de (gekoelde) opslag en verdere distributie ervan. Als eerste op de Maasvlakte beschikt het complex over een afvulstation om per tankwagen of tankcontainer aangevoerde vloeibare lading in kleinere eenheden om te pakken. Bijvoorbeeld in vaten of de steeds populairdere intermediate bulk containers (IBC’s) van duizend liter.

Zowel voor gevaarlijke (IMO) vloeibare lading als ongevaarlijke lading

Rotterdam Blending & Filling heeft een totale oppervlakte van 22.000 m2 en een opslagcapaciteit van 35.000 palletplaatsen. In totaal 12.500 m2 is geschikt voor koopmansgoederen; bewaakt met een sprinklerinstallatie. 6.000 m2 is ingericht voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. Daarnaast is 1.500 m2 in gebruik voor het inpandig afvullen, verpakken en mengen van vloeibare chemische producten. De drie compartimenten en de expeditie zone - met in totaal negen docks - worden bewaakt met een CO2 blussysteem. In het complex worden de momenteel geldende voorschriften met betrekking tot veiligheid en milieu SEVESO III, BRZO 2015, PGS-15-normen toegepast.

Met deze locatie op de Maasvlakte breidt Neele-Vat Logistics haar dienstverlening uit met het verpakken en herpakken van (vloeibare) chemicaliën. De meng- en vulcapaciteit is 100.000 ton op jaarbasis, voor Rotterdam deels nieuwe lading. Cuno Vat, managing director Neele-Vat Logistics: “De internationale samenwerking in Rotterdam Blending & Filling versterkt niet alleen ons dienstenportfolio maar ook de positie van Rotterdam in de chemie-logistiek. Een sector waarin Antwerpen van oudsher een sterke positie heeft.”

Centraal gelegen en multimodaal ontsloten

Het nieuwe complex aan de Madoerastraat 10 op de Maasvlakte is goed bereikbaar via zowel de weg, het spoor als het water en bevindt zich op steenworpafstand van hoogfrequente deepsea- en shortseaverbindingen. Rotterdam Blending & Filling is daarnaast gunstig gelegen ten opzichte van de A15, de truckparking Maasvlakte Plaza, het bestaande distripark Maasvlakte en de goederenspoorlijn tussen de Maasvlakte en het Europese achterland.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE