Clicky


KNVB straft Roda JC en gaat in overleg

KNVB straft Roda JC en gaat in overleg
02-10-2019 19:24 | Sport | auteur ANP

ZEIST - Roda JC heeft wegens het overtreden van diverse licentieregels 3 punten in mindering gekregen. De geplaagde eerstedivisieclub uit Kerkrade dient ook twee geldboetes te betalen, van respectievelijk 10.000 en 2500 euro.

De KNVB noemt de huidige situatie bij Roda JC zorgwekkend. De voetbalbond gaat als bemiddelaar samen met de gemeente Kerkrade en de Keuken Kampioen Divisie in gesprek met de club om de problematiek te helpen oplossen.

Roda JC verkeert al enige tijd in een bestuurlijke en financiële crisis. De Mexicaanse investeerder Mauricio Garcia de la Vega wil naar eigen zeggen nog geen eigen geld in de Limburgse club steken, omdat hij nog geen toestemming van de KNVB heeft gekregen om eigenaar te worden van Roda JC. Hij werd afgelopen vrijdag door boze fans uit het stadion in Kerkrade gezet, omdat hij zijn beloftes niet zou nakomen.

Mijnstreek

"We voelen ons betrokken bij een klassieke club in ons betaald voetbal, eentje met zijn wortels diep in de oostelijke mijnstreek", zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de bond. "De KNVB staat klaar om waar mogelijk Roda JC te helpen. We mogen niet direct bij een club ingrijpen maar willen wel kijken wat we samen met de andere partijen kunnen doen om Roda JC terug in balans te brengen."

De onafhankelijke licentiecommissie betaald voetbal stelde eind juni een onderzoek in naar Roda JC. Het controlerende college kwam tot de conclusie dat de club aan diverse licentieregels niet heeft voldaan. "Sancties kunnen daardoor niet uitblijven", betoogt de KNVB. Roda JC kan nog in beroep gaan.

De KNVB zit in de zaak-Roda JC naar eigen zeggen in een "ingewikkelde" situatie. "Omdat hier drie losse elementen samenkomen", zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal. "Allereerst is daar de rol van de licentiecommissie. Daarnaast organiseren wij als KNVB de competitie en zijn wij verantwoordelijk voor een ordelijk verloop. Als laatste zijn we nauw betrokken bij de leden van de KNVB, zo ook bij Roda JC. We zijn begaan met de club en de supporters."