Juncker ingenomen met pogingen brexitdeal

Juncker ingenomen met pogingen brexitdeal
02-10-2019 18:53 | Brexit | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie gaat het nieuwe Britse brexitvoorstel "objectief" bestuderen. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker de Britse premier Boris Johnson beloofd tijdens een telefonisch gesprek dat beiden hebben gevoerd nadat Johnson woensdag Juncker een brief en teksten had gestuurd. Juncker zei ingenomen te zijn met Johnsons "vastberaden stappen" om een akkoord te bereiken over het vertrek van de Britten uit de EU.

Toch ziet Juncker ook problemen, met name met de backstop, de door de EU geëiste garantieregeling dat er na de brexit geen harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland komt. Johnson wil die hele regeling geschrapt zien.

In de voorstellen ziet Juncker welkome "vooruitgang" in de Britse positie. Met name het plan om na de brexit voor het hele Ierse eiland (het Britse Noord-Ierland en de republiek Ierland) een zone in te stellen met dezelfde regels voor alle goederen zodat het handelsverkeer zonder controles kan doorgaan noemt hij "positief".

Ook de voorgestelde controle van goederen die Noord-Ierland binnenkomen vanuit Groot-Brittannië (Schotland, Engeland en Wales) na de brexit worden in Brussel niet meteen naar de prullenbak verwezen.

In een verklaring zegt de commissie dat de EU een deal met Londen wil. "We staan 24/7 klaar om dit te laten gebeuren, zoals al drie jaar". De komende dagen komen de Britse en Europese brexitteams in Brussel bijeen.

Volgens diplomaten in Brussel wil de EU niet de indruk wekken de deur bij voorbaat dicht te gooien.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,783
Diesel1,464

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden